Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
ReceptyBujabéza
Albert logoAlbert logo
  • Bujabéza

Bujabéza

Bujabéza
Snadné
16-30 minut
4/5
Francouzská

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Šafrán
  • Citronová šťáva 15 ml
  • Česnek 7 strouž.
  • Olej olivový 200 ml
  • Halibut 2,5 kg
  • Mušle slávky 200 g
  • Krevety 200 g
  • Fenykl 1 ks
  • Pórek 1 ks
  • Pomerančová kůra
  • Cibule 1 ks
  • Rajče 3 ks
  • Petrželka čerstvá 1 snít.
  • Bílé víno suché 100 ml
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Pepř
  • Paprika červená 2 ks
  • Bageta francouzská 1 ks
  • Brambory vařené 1 ks
  • Sůl
  • Šafrán
  • Citronová šťáva 15 ml
  • Česnek 7 strouž.
  • Olej olivový 200 ml
  • Halibut 2,5 kg
  • Mušle slávky 200 g
  • Krevety 200 g
  • Fenykl 1 ks
  • Pórek 1 ks
  • Pomerančová kůra
  • Cibule 1 ks
  • Rajče 3 ks
  • Petrželka čerstvá 1 snít.
  • Bílé víno suché 100 ml
  • Vaječný žloutek 3 ks

Příprava

1
Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem (100 ml) a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s šafránem, 3 stoužky česneku, žloutky, vařenou bramborou, pepřem a solí rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
2
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
3
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
4
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
5
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.
1
Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem (100 ml) a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s šafránem, 3 stoužky česneku, žloutky, vařenou bramborou, pepřem a solí rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
2
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
3
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
4
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
5
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 5 dní

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 12 dní

Od 12.03.2025 do 25.03.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.

Albert logo

COOKIES PRO ALBERT.CZ

Albert Česká republika, s.r.o., používá soubory cookie (a podobné technologie), aby své webové stránky lépe přizpůsobil zákazníkům a usnadnil jejich používání.

Pomocí souborů cookie můžeme my i třetí strany shromažďovat informace o vás a sledovat vaše chování při procházení jak našich stránek, tak i případně jiných stránek. Na základě těchto informací můžeme své stránky, svou komunikaci i své reklamy přizpůsobit podle vašich zájmů a profilu. Navíc vám tyto soubory cookie umožňují sdílení informací na sociálních médiích

Albert Česká republika používá nezbytné cookies. Jedná se o nezbytné soubory cookie, které zajišťují správné fungování webových stránek a aplikací Albertu Česká republika. Přitom dodržujeme všechna předepsaná opatření k ochraně vašeho soukromí. Nezbytné cookies zpracováváme i bez Vašeho souhlasu vždy a tím zajišťujeme správné fungování webu. Více informací naleznete v zásadách používání souborů cookie.

Pokud kliknete na tlačítko „Přijmout“, dáte tím společnosti Albert Česká republika, s.r.o., souhlas s ukládáním souborů analytických cookies, cookies pro personalizaci obsahu webu, personalizovanou reklamu s možným využitím Vašich kontaktních údajů za pomoci třetích stran (např. společnosti Google) a cookies sociálních sítí. Více informací naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů i v zásadách používání souborů cookie.

Pokud kliknete na možnost „Detailní nastavení“, můžete zvolit, které soubory cookie chcete povolit. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit tak, že navštívíte naše zásady používání souborů cookie.