1
Troubu předehřejte na 200 °C. Do středního hrnce vlijte 150 ml vody, přidejte máslo a zahřejte, aby se máslo rozpustilo. Poté přiveďte k varu. Když je směs vroucí, odstavte a nasypejte prosátou mouku. Vše dobře promíchejte a vraťte zpět na sporák. Za stálého míchání zahřívejte, dokud těsto nebude tvořit hladkou, lesklou kouli, snadno se odlepující od stěn hrnce. Nechte vychladnout alespoň 15 minut. Těsto začněte hníst v hnětači a postupně přidejte obě vejce. Hněťte, dokud nebude těsto hladké. Pak ho přendejte do zdobicího cukrářského sáčku bez koncovky. Na plech vytvořte 15–20 stejně velkých kopečků a pečte 15–18 minut, dokud nejsou krásně nafouknuté a zlaté. Na chvíli vyjměte plech a do každé bulky udělejte špejlí ze strany malý otvor, kterým může unikat horký vzduch. Vraťte zpět do vypnuté trouby a s pootevřenými dvířky nechte ještě 3–5 minut stabilizovat. Vyjměte a nechte úplně vychladnout.
2
Na náplň si ušlehejte smetanu do pevné šlehačky a opatrně promíchejte s tvarohem. Pak přimíchejte polovinu pokrájených jahod.
3
Každý profiterol rozřízněte na polovinu (můžete je nechat i nedoříznuté), naplňte vrchovatou lžící šlehačky s ovocem a zavřete. Do smetany, která je vidět, lehce vtlačte zbytek ovoce. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
4
FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: VLADISLAV STUPARIČ
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Do středního hrnce vlijte 150 ml vody, přidejte máslo a zahřejte, aby se máslo rozpustilo. Poté přiveďte k varu. Když je směs vroucí, odstavte a nasypejte prosátou mouku. Vše dobře promíchejte a vraťte zpět na sporák. Za stálého míchání zahřívejte, dokud těsto nebude tvořit hladkou, lesklou kouli, snadno se odlepující od stěn hrnce. Nechte vychladnout alespoň 15 minut. Těsto začněte hníst v hnětači a postupně přidejte obě vejce. Hněťte, dokud nebude těsto hladké. Pak ho přendejte do zdobicího cukrářského sáčku bez koncovky. Na plech vytvořte 15–20 stejně velkých kopečků a pečte 15–18 minut, dokud nejsou krásně nafouknuté a zlaté. Na chvíli vyjměte plech a do každé bulky udělejte špejlí ze strany malý otvor, kterým může unikat horký vzduch. Vraťte zpět do vypnuté trouby a s pootevřenými dvířky nechte ještě 3–5 minut stabilizovat. Vyjměte a nechte úplně vychladnout.
2
Na náplň si ušlehejte smetanu do pevné šlehačky a opatrně promíchejte s tvarohem. Pak přimíchejte polovinu pokrájených jahod.
3
Každý profiterol rozřízněte na polovinu (můžete je nechat i nedoříznuté), naplňte vrchovatou lžící šlehačky s ovocem a zavřete. Do smetany, která je vidět, lehce vtlačte zbytek ovoce. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
4
FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: VLADISLAV STUPARIČ