1
Připravte si kuřátka. Kuchyňskými nůžkami vystřihněte páteř. Kuřátka rozplácněte kůží nahoru. Aby zůstala plochá, pomozte si jehlicemi, když spojíte stehna a prsa. Po obou stranách je osolte a opepřete.
2
Troubu předehřejte na 170 °C. V pekáči s poklicí rozehřejte na plotně 15 g másla a opečte na něm slaninu, kterou pak vyndejte děrovanou naběračkou do misky. V pekáči rozhřejte 45 g másla, dejte do něj kuřata kůží dolů a opékejte 10 minut dozlatova, otočte je a proces opakujte. Pak je opatrně vyjměte z pekáče. Snižte plamen a v pekáči rozehřejte zbývající máslo. Vhoďte šalotky a nechte je zesklovatět. Přidejte houby, minutu opékejte, vraťte do pekáče slaninu, vlijte víno a vývar, osolte a opepřete. Navrch položte placatá kuřata, přikryjte poklicí a 20 minut v troubě duste. Pak zvyšte teplotu na 200 °C, odkryjte a pečte ještě zhruba 30–35 minut, až omáčka zhoustne.