1
Do misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
2
Ve větší míse utřete 160 g změklého másla spolu se žloutky, cukrem a javorovým sirupem do pěny.
3
V jiné misce prosejte hladkou a 100 g žitné mouky spolu se špetkou soli a prášek do pečiva.
4
K připravené máslové směsi postupně zamíchejte střídavě 1/3 mléka a 1/3 moučné směsi. Až vše zapracujete, celou směs smíchejte na hladké těsto. Nakonec přisypte citronovou kůru z očištěného cistronu.
5
Bílky vyšlehejte do sněhu, a nakonec opatrně stěrkou vmíchejte do těsta.
6
Těsto nalijte do beránkové formy o rozměrech 30 x 17 cm vymazané máslem a vysypané zbylou žitnou moukou nebo suroviny upravte podle velikosti vaší formy.
7
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 1 hodinu dozlatova. Před vyndáním proveďte test pomocí špejle. Pokud vytáhnete špejli z těsta čistou a bez drobečků, beránek je hotový. Po vyndání nechte ještě asi 10 minut ve formě na chladící mřížce odležet před vyklopením.
1
Do misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
2
Ve větší míse utřete 160 g změklého másla spolu se žloutky, cukrem a javorovým sirupem do pěny.
3
V jiné misce prosejte hladkou a 100 g žitné mouky spolu se špetkou soli a prášek do pečiva.
4
K připravené máslové směsi postupně zamíchejte střídavě 1/3 mléka a 1/3 moučné směsi. Až vše zapracujete, celou směs smíchejte na hladké těsto. Nakonec přisypte citronovou kůru z očištěného cistronu.
5
Bílky vyšlehejte do sněhu, a nakonec opatrně stěrkou vmíchejte do těsta.
6
Těsto nalijte do beránkové formy o rozměrech 30 x 17 cm vymazané máslem a vysypané zbylou žitnou moukou nebo suroviny upravte podle velikosti vaší formy.
7
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 1 hodinu dozlatova. Před vyndáním proveďte test pomocí špejle. Pokud vytáhnete špejli z těsta čistou a bez drobečků, beránek je hotový. Po vyndání nechte ještě asi 10 minut ve formě na chladící mřížce odležet před vyklopením.