1
Do misek oddělte zvlášť žloutky a bílky ze 4 vajec. Ve větší míse utřete 160 g měkkého másla spolu se žloutky, 150 g třtinového cukru a 150 ml javorového sirupu do pěny. Do druhé mísy prosejte 200 g hladké mouky a 100 g žitné mouky. Přidejte špetku soli a 1 a ½ lžičky prášku do pečiva. Moučnou směs promíchejte vidličkou.
2
Do žloutkovomáslové směsi postupně zašlehávejte ⅓ moučné směsi a 33 ml mléka. Postup opakujte, až smícháte veškeré mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte do těsta nastrouhanou kůru z omytého bio citronu. V míse vyšlehejte oddělené bílky do sněhu. Ty pak opatrně stěrkou vmíchejte do hotového těsta.
3
Formu na hrad vymažte 20 g másla a vysypte 50 g zbylé žitné mouky. Hrad pečte v předehřáté troubě na 180 °C 45 minut dozlatova. Do rendlíku nasypte 30 g borůvek, přilijte 1 lžíci vody a přiveďte k varu. Borůvky nechte pomalu vařit, až se zcela rozvaří. Následně je nechte vychladnout a rozmixujte dohladka. Z vejce oddělte bílek, ten prošlehejte s 150 g třtinového cukru rozemletého na moučku. Vznikne bílková hladká a lesklá poleva. Z ní ⅓ přendejte do druhé misky a obarvěte borůvkovým rozvarem.
4
Obě polevy naplňte do cukrářských pytlíků a dozdobte jimi upečený hrad. Nakonec hrad dozdobte zbylými čerstvými borůvkami a lístky ze 2 snítek máty. Zamrzlý vánoční hrad už se nese na stůl!
1
Do misek oddělte zvlášť žloutky a bílky ze 4 vajec. Ve větší míse utřete 160 g měkkého másla spolu se žloutky, 150 g třtinového cukru a 150 ml javorového sirupu do pěny. Do druhé mísy prosejte 200 g hladké mouky a 100 g žitné mouky. Přidejte špetku soli a 1 a ½ lžičky prášku do pečiva. Moučnou směs promíchejte vidličkou.
2
Do žloutkovomáslové směsi postupně zašlehávejte ⅓ moučné směsi a 33 ml mléka. Postup opakujte, až smícháte veškeré mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte do těsta nastrouhanou kůru z omytého bio citronu. V míse vyšlehejte oddělené bílky do sněhu. Ty pak opatrně stěrkou vmíchejte do hotového těsta.
3
Formu na hrad vymažte 20 g másla a vysypte 50 g zbylé žitné mouky. Hrad pečte v předehřáté troubě na 180 °C 45 minut dozlatova. Do rendlíku nasypte 30 g borůvek, přilijte 1 lžíci vody a přiveďte k varu. Borůvky nechte pomalu vařit, až se zcela rozvaří. Následně je nechte vychladnout a rozmixujte dohladka. Z vejce oddělte bílek, ten prošlehejte s 150 g třtinového cukru rozemletého na moučku. Vznikne bílková hladká a lesklá poleva. Z ní ⅓ přendejte do druhé misky a obarvěte borůvkovým rozvarem.
4
Obě polevy naplňte do cukrářských pytlíků a dozdobte jimi upečený hrad. Nakonec hrad dozdobte zbylými čerstvými borůvkami a lístky ze 2 snítek máty. Zamrzlý vánoční hrad už se nese na stůl!