1
Rozkrojte 1 lilek na poloviny. Jednu polovinu lilku potřete 1 lžičkou olivového oleje. Položte rozříznutou stranou na plech a pečte 30 minut v troubě na 220 °C, až bude slupka do černa připečená. Po vytažení ho zabalte do potravinářské fólie a nechte zapařit.
2
Druhou polovinu lilku nakrájejte na tenké hranolky, osolte a nechte 15 minut odležet, aby pustily vodu. Hranolky omyjte a vysušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Upečenou polovinu lilku po zapaření vyjměte z fólie a oloupejte slupku.
3
Z upečené poloviny lilku vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do mísy. Přidejte šťávu z poloviny citronu, oloupaný 1 stroužek česneku, 60 ml olivového oleje, 2 lžičky pasty tahini, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu ponorným mixérem, až vznikne lilkový dip. Dejte do misky, pokapejte lžičkou olivového oleje, ozdobte 2 snítkami koriandru a vložte do lednice.
4
Mezitím uvařte 100 g rýžových nudlí dle návodu na obalu.
5
Lilkové hranolky orestujte na zbylých 10 ml oleje na rozpálené pánvi, osolte, opepřete a dejte stranou. Oloupejte 1 mrkev, 1 okurku a 1 avokádo, nakrájejte je na tenké nudličky a pokapejte šťávou z druhé poloviny citronu.
6
Omyjte 2 listy červeného zelí a salátu, zelí nakrájejte na nudličky, salát natrhejte.
7
Do mísy napusťte vlažnou vodu a namočte v ní po jednom rýžový papír. Na mokrý papír rovnejte trochu uvařených rýžových nudlí, máty, koriandru, lilkových hranolků, mrkve, okurky, avokáda a zelí tak, aby tvořily uprostřed papíru obdélník o rozměru 12 × 10 cm. Pak přiložte ke středu levý i pravý bok a rolujte rýžový papír shora směrem k sobě. Jarní závitek s lilkem při rolování dobře utáhněte, aby držel tvar.
8
Takto pokračujte se všemi kusy jarních závitků. Jarní závitky s lilkem přepulte a naskládejte na salát kolem misky s dipem. Nechte si chutnat.
1
Rozkrojte 1 lilek na poloviny. Jednu polovinu lilku potřete 1 lžičkou olivového oleje. Položte rozříznutou stranou na plech a pečte 30 minut v troubě na 220 °C, až bude slupka do černa připečená. Po vytažení ho zabalte do potravinářské fólie a nechte zapařit.
2
Druhou polovinu lilku nakrájejte na tenké hranolky, osolte a nechte 15 minut odležet, aby pustily vodu. Hranolky omyjte a vysušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Upečenou polovinu lilku po zapaření vyjměte z fólie a oloupejte slupku.
3
Z upečené poloviny lilku vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do mísy. Přidejte šťávu z poloviny citronu, oloupaný 1 stroužek česneku, 60 ml olivového oleje, 2 lžičky pasty tahini, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu ponorným mixérem, až vznikne lilkový dip. Dejte do misky, pokapejte lžičkou olivového oleje, ozdobte 2 snítkami koriandru a vložte do lednice.
4
Mezitím uvařte 100 g rýžových nudlí dle návodu na obalu.
5
Lilkové hranolky orestujte na zbylých 10 ml oleje na rozpálené pánvi, osolte, opepřete a dejte stranou. Oloupejte 1 mrkev, 1 okurku a 1 avokádo, nakrájejte je na tenké nudličky a pokapejte šťávou z druhé poloviny citronu.
6
Omyjte 2 listy červeného zelí a salátu, zelí nakrájejte na nudličky, salát natrhejte.
7
Do mísy napusťte vlažnou vodu a namočte v ní po jednom rýžový papír. Na mokrý papír rovnejte trochu uvařených rýžových nudlí, máty, koriandru, lilkových hranolků, mrkve, okurky, avokáda a zelí tak, aby tvořily uprostřed papíru obdélník o rozměru 12 × 10 cm. Pak přiložte ke středu levý i pravý bok a rolujte rýžový papír shora směrem k sobě. Jarní závitek s lilkem při rolování dobře utáhněte, aby držel tvar.
8
Takto pokračujte se všemi kusy jarních závitků. Jarní závitky s lilkem přepulte a naskládejte na salát kolem misky s dipem. Nechte si chutnat.