Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySváteční velikonoční věnec se špenátem a vejci
Albert logoAlbert logo
  • Sváteční velikonoční věnec se špenátem a vejci

Sváteční velikonoční věnec se špenátem a vejci

Že znáte velikonoční věnec jen ve sladké variantě posypaný cukrem? Tak vyzkoušejte tentokrát elegantní slaný špenátový věnec, do kterého spotřebujete i vykoledovaná vajíčka uvařená natvrdo.
Sváteční velikonoční věnec se špenátem a vejci
Snadné
Více než 60 minut
0/5
Vegetariánské
Velikonoce

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Vejce 10 ks
  • Cibule šalotka 2 ks
  • Špenát čerstvý 750 g
  • Ricotta 350 g
  • Parmazán 120 g
  • Pepř
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Listové těsto 2 ks
  • Mléko 3 plž
  • Máslo 1 plž
  • Vejce 10 ks
  • Cibule šalotka 2 ks
  • Špenát čerstvý 750 g
  • Ricotta 350 g
  • Parmazán 120 g
  • Pepř
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Listové těsto 2 ks
  • Mléko 3 plž
  • Máslo 1 plž

Příprava

1
Než se pustíte do přípravy těsta, dejte předehřát troubu na 200 °C. Současně dejte vařit 8 vajíček natvrdo nebo oloupejte vajíčka od vašich koledníků.
2
Nakrájejte 2 šalotky najemno a osmahněte je na troše másla.
3
Přidejte 750 g špenátu a krátce jej poduste. Pak ho dejte stranou a nechte vychladnout.
4
Prošlehejte 350 g ricotty se 2 syrovými vejci, 120 g nastrouhaného parmazánu, špetkou soli, pepře a trochou muškátového oříšku. Pak přidejte vychladlý špenát a promíchejte.
5
Rozválejte 1 balení listového těsta na plát silný půl centimetru a nakrájejte na obdélníky. Vezměte bábovkovou formu s rovným dnem a vyložte ji těstem tak, abyste pokryli dno a zároveň na vnitřní i vnější straně nechali přečnívat okraje na zabalení.
6
Formu s vyloženým těstem naplňte špenátem s ricottou a přidejte vařená vejce v celku. Zabalte cípy těsta a dobře je spojte.
7
Potřete na povrchu mlékem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud věnec nezezlátne na povrchu.
8
Servírujte nakrájené na plátky jako bábovku a nechte si chutnat.
1
Než se pustíte do přípravy těsta, dejte předehřát troubu na 200 °C. Současně dejte vařit 8 vajíček natvrdo nebo oloupejte vajíčka od vašich koledníků.
2
Nakrájejte 2 šalotky najemno a osmahněte je na troše másla.
3
Přidejte 750 g špenátu a krátce jej poduste. Pak ho dejte stranou a nechte vychladnout.
4
Prošlehejte 350 g ricotty se 2 syrovými vejci, 120 g nastrouhaného parmazánu, špetkou soli, pepře a trochou muškátového oříšku. Pak přidejte vychladlý špenát a promíchejte.
5
Rozválejte 1 balení listového těsta na plát silný půl centimetru a nakrájejte na obdélníky. Vezměte bábovkovou formu s rovným dnem a vyložte ji těstem tak, abyste pokryli dno a zároveň na vnitřní i vnější straně nechali přečnívat okraje na zabalení.
6
Formu s vyloženým těstem naplňte špenátem s ricottou a přidejte vařená vejce v celku. Zabalte cípy těsta a dobře je spojte.
7
Potřete na povrchu mlékem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud věnec nezezlátne na povrchu.
8
Servírujte nakrájené na plátky jako bábovku a nechte si chutnat.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak udělat velikonoční věnec se špenátem zdravější
    Na přípravu věnce můžete použít zdravější celozrnné listové těsto. Věnec bude poté bohatý na vlákninu. Parmazán je poměrně slaný sýr. Zkuste snížit množství sýru v receptuře. K velikonočnímu věnci si dejte zeleninovou přílohu.
  • Co byste o špenátu měli vědět
    Špenát řadíme mezi listovou zeleninu. Obsahuje malé množství energie. Najdeme v něm poměrně velké množství draslíku, který přispívá k normální činnosti svalů. Železo v něm obsažené je díky vitaminu C poměrně dobře vstřebatelné. Při zakoupení nebo sklizni čerstvého špenátu se snažte o co nejrychlejší jeho zpracování. Při dlouhém skladování dochází k rychlé ztrátě vitaminů a minerálů.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 17 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 3 dny

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 3 dny

Od 23.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 17 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.