Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
ReceptyCitronová buchta s tymiánovou polevou
Albert logoAlbert logo
  • Citronová buchta s tymiánovou polevou

Citronová buchta s tymiánovou polevou

Citronová buchta s tymiánovou polevou
Velmi snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Vejce 2 ks
  • Citronová šťáva 120 ml
  • Olej slunečnicový 60 ml
  • Jogurt řecký 280 g
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Tymián čerstvý 4 plž
  • Kypřící prášek 2 člž
  • Citronová kůra 3 ks
  • Mouka hladká 260 g
  • Cukr krupicový 400 g
  • Vejce 2 ks
  • Citronová šťáva 120 ml
  • Olej slunečnicový 60 ml
  • Jogurt řecký 280 g
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Tymián čerstvý 4 plž
  • Kypřící prášek 2 člž
  • Citronová kůra 3 ks
  • Mouka hladká 260 g
  • Cukr krupicový 400 g

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C. Suroviny na buchtu (2 vejce, 60 ml rostlinného oleje, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 60 ml citronové šťávy, 1 lžička vanilkové esence, 280 g řeckého jogurtu, 250 g krupicového cukru, 2 lžíce tymiánových lístků) dejte do velké mísy a promíchejte. Pak vmíchejte 260 g hladké mouky a 2 lžičky prášku do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a pečicím papírem vyložené dortové nebo bábovkové formy o průměru 20 cm a pečte 45–50 minut. Vyndejte z trouby, nechte buchtu ještě 10 minut odpočívat ve formě a pak ji vyklopte.
2
Zatímco se buchta peče, připravte si citronový sirup. Citronovou šťávu ze dvou citronů, 100 g cukru krupice a 2 lžíce vody v rendlíku na mírném plamenu přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zhruba 3 minuty zvolna probublávat, až sirup začne houstnout. Pak vmíchejte citronovou kůru ze dvou citronů. Vršek buchty hustě propíchejte špejlí a přelijte polovinou sirupu. Ten se do těsta hezky vsákne. Chvíli počkejte a nalijte druhou polovinu sirupu.
3
2 lžíce tymiánových lístků tlučte s 50 g cukru v hmoždíři, dokud tymián nepustí trochu oleje. Buchtu posypte tymiánovým cukrem a ozdobte snítkami tymiánu.
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Suroviny na buchtu (2 vejce, 60 ml rostlinného oleje, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 60 ml citronové šťávy, 1 lžička vanilkové esence, 280 g řeckého jogurtu, 250 g krupicového cukru, 2 lžíce tymiánových lístků) dejte do velké mísy a promíchejte. Pak vmíchejte 260 g hladké mouky a 2 lžičky prášku do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a pečicím papírem vyložené dortové nebo bábovkové formy o průměru 20 cm a pečte 45–50 minut. Vyndejte z trouby, nechte buchtu ještě 10 minut odpočívat ve formě a pak ji vyklopte.
2
Zatímco se buchta peče, připravte si citronový sirup. Citronovou šťávu ze dvou citronů, 100 g cukru krupice a 2 lžíce vody v rendlíku na mírném plamenu přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zhruba 3 minuty zvolna probublávat, až sirup začne houstnout. Pak vmíchejte citronovou kůru ze dvou citronů. Vršek buchty hustě propíchejte špejlí a přelijte polovinou sirupu. Ten se do těsta hezky vsákne. Chvíli počkejte a nalijte druhou polovinu sirupu.
3
2 lžíce tymiánových lístků tlučte s 50 g cukru v hmoždíři, dokud tymián nepustí trochu oleje. Buchtu posypte tymiánovým cukrem a ozdobte snítkami tymiánu.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 4 dny

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 11 dní

Od 12.03.2025 do 25.03.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.

Albert logo

COOKIES PRO ALBERT.CZ

Albert Česká republika, s.r.o., používá soubory cookie (a podobné technologie), aby své webové stránky lépe přizpůsobil zákazníkům a usnadnil jejich používání.

Pomocí souborů cookie můžeme my i třetí strany shromažďovat informace o vás a sledovat vaše chování při procházení jak našich stránek, tak i případně jiných stránek. Na základě těchto informací můžeme své stránky, svou komunikaci i své reklamy přizpůsobit podle vašich zájmů a profilu. Navíc vám tyto soubory cookie umožňují sdílení informací na sociálních médiích

Albert Česká republika používá nezbytné cookies. Jedná se o nezbytné soubory cookie, které zajišťují správné fungování webových stránek a aplikací Albertu Česká republika. Přitom dodržujeme všechna předepsaná opatření k ochraně vašeho soukromí. Nezbytné cookies zpracováváme i bez Vašeho souhlasu vždy a tím zajišťujeme správné fungování webu. Více informací naleznete v zásadách používání souborů cookie.

Pokud kliknete na tlačítko „Přijmout“, dáte tím společnosti Albert Česká republika, s.r.o., souhlas s ukládáním souborů analytických cookies, cookies pro personalizaci obsahu webu, personalizovanou reklamu s možným využitím Vašich kontaktních údajů za pomoci třetích stran (např. společnosti Google) a cookies sociálních sítí. Více informací naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů i v zásadách používání souborů cookie.

Pokud kliknete na možnost „Detailní nastavení“, můžete zvolit, které soubory cookie chcete povolit. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit tak, že navštívíte naše zásady používání souborů cookie.