Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyZelený mechový dort ze zajíčkova
Albert logoAlbert logo

Zelený mechový dort ze zajíčkova

Zelený mechový dort ze zajíčkova
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
12 porcí
  • Vejce 3 ks
  • Baby špenát 250 g
  • Olej slunečnicový 175 ml
  • Cukr krupicový 180 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Mouka hladká 310 g
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Smetana ke šlehání 300 ml
  • Mascarpone 500 g
  • Cukr moučkový 100 g
  • Maliny 50 g
  • Máta 1 hrs.
  • Borůvky 50 g
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Vejce 3 ks
  • Baby špenát 250 g
  • Olej slunečnicový 175 ml
  • Cukr krupicový 180 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Mouka hladká 310 g
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Smetana ke šlehání 300 ml
  • Mascarpone 500 g
  • Cukr moučkový 100 g
  • Maliny 50 g
  • Máta 1 hrs.
  • Borůvky 50 g
  • Vanilkový extrakt 1 člž
Alergeny
  • Vejce a výrobky z nichVejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Příprava

    1
    Omyjte 250 g špenátu a nasekejte ho nadrobno, vsypte do mixéru, přidejte 50 ml oleje a rozmixujte na kaši. Do mísy rozklepněte 3 vejce, přidejte 180 g cukru a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Postupně zašlehávejte na nízké otáčky zbylých 130 ml oleje a pak přidejte špenátovou kaši. Citron omyjte a z půlky nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Přidejte ke špenátové směsi a vše opatrně promíchejte.    
    2
    Do mísy prosejte 310 g mouky, kypřicí prášek a promíchejte. Moučnou směs po částech opatrně vmíchejte do těsta. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 170 °C 45 minut. Upečený korpus zkontrolujte pomocí testu se špejlí. Až se na špejli nebude lepit těsto, dort je dokonale upečený. Po upečení dort vytáhněte a nechte vychladnout na chladicí mřížce.     
    3
    V míse vyšlehejte 500 g mascarpone spolu s 300 ml smetany, 100 g moučkového cukru a 1 lžičkou vanilkového extraktu na tuhý hladký krém. Z upečeného korpusu odkrojte horní 1/3. Odkrojený korpus rozdrobte do mísy. Ze spodní části korpusu vydlabejte ½ cm hlubokou vrstvu a také ji rozdrobte do mísy. Dovnitř korpusu vložte krém a stěrkou ho uhlaďte do polokoule. Krém postupně zasypte rozdrobeným korpusem a zakryjte všechen krém.    
    4
    Mechový dort ozdobte 50 g malin, 50 g borůvek a lístky máty. Zelený mechový dort nechte 1 hodinu odležet v lednici a pak s chutí podávejte celé rodině!
    1
    Omyjte 250 g špenátu a nasekejte ho nadrobno, vsypte do mixéru, přidejte 50 ml oleje a rozmixujte na kaši. Do mísy rozklepněte 3 vejce, přidejte 180 g cukru a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Postupně zašlehávejte na nízké otáčky zbylých 130 ml oleje a pak přidejte špenátovou kaši. Citron omyjte a z půlky nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Přidejte ke špenátové směsi a vše opatrně promíchejte.    
    2
    Do mísy prosejte 310 g mouky, kypřicí prášek a promíchejte. Moučnou směs po částech opatrně vmíchejte do těsta. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 170 °C 45 minut. Upečený korpus zkontrolujte pomocí testu se špejlí. Až se na špejli nebude lepit těsto, dort je dokonale upečený. Po upečení dort vytáhněte a nechte vychladnout na chladicí mřížce.     
    3
    V míse vyšlehejte 500 g mascarpone spolu s 300 ml smetany, 100 g moučkového cukru a 1 lžičkou vanilkového extraktu na tuhý hladký krém. Z upečeného korpusu odkrojte horní 1/3. Odkrojený korpus rozdrobte do mísy. Ze spodní části korpusu vydlabejte ½ cm hlubokou vrstvu a také ji rozdrobte do mísy. Dovnitř korpusu vložte krém a stěrkou ho uhlaďte do polokoule. Krém postupně zasypte rozdrobeným korpusem a zakryjte všechen krém.    
    4
    Mechový dort ozdobte 50 g malin, 50 g borůvek a lístky máty. Zelený mechový dort nechte 1 hodinu odležet v lednici a pak s chutí podávejte celé rodině!

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o mascarpone měli vědět
      Mascarpone je přírodní měkký sýr, který je původem z Itálie. Obsahuje poměrně velké množství tuku. Jeho výhodou je chuťová neutrálnost. Proto je vhodný jak na sladké, tak slané pokrmy. Můžete jej použít ve studené kuchyni místo másla. Pozor na jeho delší skladování, protože se poměrně rychle kazí.
    • Jak udělat zelený mechový dort ze Zajíčkova zdravější
      Hladkou mouku můžete nahradit pšeničnou moukou špaldovou. Slunečnicový olej můžete zaměnit za olej řepkový, který obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Mascarpone je tučný sýr. Pokud byste chtěli v receptuře snížit množství tuku, tak můžete tento sýr částečně nebo úplně nahradit kysanou smetanou. Krém je poté nutné déle šlehat. Vanilkový extrakt můžete nahradit vydlabaným vanilkovým luskem.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 7 dní

    Od 13.11.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 49 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 13.11.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 21 dní

    Od 13.11.2024 do 03.12.2024

    Platný ještě 49 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.