1
Na těsto dejte do robotu 250 g mouky, lžičku soli, 125 g a másla a pulzujte, dokud se nespojí. Poté přidejte žloutek a pokračujte v pulzování. Postupně přidávejte ledovou vodu po lžících (1–3 lžíce), dokud se těsto nespojí. Pak ho vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte do bochánku, který drží pohromadě. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut. Poté vyndejte a vyválejte na velikost kruhové formy na koláč o průměru 25 cm. Ořízněte přebytečné těsto, položte na něj pečicí papír a zatižte syrovými fazolemi, čočkou nebo rýží. Pečte v troubě na 180 °C po dobu 20 minut, pak odstraňte papír a fazole a potřete bílkem.
2
Mezitím připravte pyré z celeru, který oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v hrnci ve vroucí vodě, dokud nezměkne. Vodu slijte a do hrnce přidejte 100 ml smetany, kterou nechte prohřát, ale tak, aby se nezačala vařit. Poté ochuťte solí a pepřem a rozmixujte směs ručním mixérem na hladkou konzistenci. Zkontrolujte dochucení a propasírujte sítem, pokud není dostatečně hladké. Zakryjte a nechte úplně vychladnout.
3
Všechnu zeleninu omyjte, mrkve a petržele oloupejte a škrabkou na zeleninu nebo mandolínou nakrájejte podélně na tenké plátky, listy zelí nakrájejte na podobně velké plátky. Udržujte proužky zeleniny co nejdelší a neporušené, stejně silné, aby byly co nejflexibilnější a pekly se podobně dlouho. Lehce je všechny promíchejte s olivovým olejem, zatímco se připravují. Obtočte jeden plátek všech čtyř zelenin pevně do rolky a položte je na střed upečeného koláče. Poté pracujte od tohoto středového bodu směrem ven k okraji, přidávejte proužek po proužku, abyste je zabalili co nejpevněji a střídali barvy a druhy zeleniny.
4
Smíchejte 2 lžíce javorového sirupu s 2 lžícemi olivového oleje na glazé, polovinou potřete vrchní část zeleninové spirály a pečte v troubě na 170 °C po dobu 60 minut. Nejprve pečte zakryté alobalem po dobu 30 minut a poté odkryjte na dalších 30 minut nebo až bude zelenina měkká, opečená a těsto zlatavé. Nechte vychladnout 10–15 minut ve formě, než se koláč pokusíte vyndat, a poté zeleninu potřete zbylým glazé těsně před podáváním. Veselé a vegetariánské Vánoce beze zbytku.
1
Na těsto dejte do robotu 250 g mouky, lžičku soli, 125 g a másla a pulzujte, dokud se nespojí. Poté přidejte žloutek a pokračujte v pulzování. Postupně přidávejte ledovou vodu po lžících (1–3 lžíce), dokud se těsto nespojí. Pak ho vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte do bochánku, který drží pohromadě. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut. Poté vyndejte a vyválejte na velikost kruhové formy na koláč o průměru 25 cm. Ořízněte přebytečné těsto, položte na něj pečicí papír a zatižte syrovými fazolemi, čočkou nebo rýží. Pečte v troubě na 180 °C po dobu 20 minut, pak odstraňte papír a fazole a potřete bílkem.
2
Mezitím připravte pyré z celeru, který oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v hrnci ve vroucí vodě, dokud nezměkne. Vodu slijte a do hrnce přidejte 100 ml smetany, kterou nechte prohřát, ale tak, aby se nezačala vařit. Poté ochuťte solí a pepřem a rozmixujte směs ručním mixérem na hladkou konzistenci. Zkontrolujte dochucení a propasírujte sítem, pokud není dostatečně hladké. Zakryjte a nechte úplně vychladnout.
3
Všechnu zeleninu omyjte, mrkve a petržele oloupejte a škrabkou na zeleninu nebo mandolínou nakrájejte podélně na tenké plátky, listy zelí nakrájejte na podobně velké plátky. Udržujte proužky zeleniny co nejdelší a neporušené, stejně silné, aby byly co nejflexibilnější a pekly se podobně dlouho. Lehce je všechny promíchejte s olivovým olejem, zatímco se připravují. Obtočte jeden plátek všech čtyř zelenin pevně do rolky a položte je na střed upečeného koláče. Poté pracujte od tohoto středového bodu směrem ven k okraji, přidávejte proužek po proužku, abyste je zabalili co nejpevněji a střídali barvy a druhy zeleniny.
4
Smíchejte 2 lžíce javorového sirupu s 2 lžícemi olivového oleje na glazé, polovinou potřete vrchní část zeleninové spirály a pečte v troubě na 170 °C po dobu 60 minut. Nejprve pečte zakryté alobalem po dobu 30 minut a poté odkryjte na dalších 30 minut nebo až bude zelenina měkká, opečená a těsto zlatavé. Nechte vychladnout 10–15 minut ve formě, než se koláč pokusíte vyndat, a poté zeleninu potřete zbylým glazé těsně před podáváním. Veselé a vegetariánské Vánoce beze zbytku.