1
Připravte si hlubší pánev vhodnou do trouby (nebo kastrol). Rozehřejte v ní olej a 2 minuty opékejte cibuli. Pak přisypte česnek, papriky, cukety a lilek. Míchejte na středním ohni asi 10 minut, pokud by se zelenina začala připalovat, podlijte ji trochou vody. Nakonec přidejte rajčata z konzervy a 4 lžíce vody. Osolte, opepřete, případně dolaďte trochou cukru. Přikryjte a nechte 15 minut bublat.
2
Předehřejte troubu na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V misce je osolte, opepřete a zalijte polovinou smetany. Zeleninu odstavte, přidejte do ní bazalku a navrch narovnejte plátky brambor. Přelijte zbylou smetanou, vložte do trouby a nepřikryté 40 minut zapékejte. Pak posypte sýrem, teplotu v troubě zvyšte na 200 °C a pečte ještě 20 minut. Podávejte s čerstvým listovým salátem.