1
Mouku se solí prosejte na vál a nastrouhejte do ní tuk. Postupně přilévejte pivo a vypracujte měkké, hladké, nelepivé těsto. Nechte ho v teple půl hodiny odpočinout. Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte sádlo a cibuli na něm opečte doměkka. Pak přidejte nakrájenou slaninu či šunku a nechte chvilku vypéct. Přidejte česnek, špenát, podlijte troškou vody, přiklopte a nechte na mírném ohni vařit, až se špenát rozmrazí (občas zkontrolujte, jestli se nevyvařila všechna voda, a povolený špenát rozhrňte). Až špenát povolí, přidejte sýr, vmíchejte vejce a odstavte. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na dva pláty, naplňte špenátovou směsí, zarolujte a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vejcem a pečte 40 minut dozlatova.