1
Smíchejte mouku, 190 g cukru, máslo, med, vejce, sodu, koření a kakao a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte jeden dva dny odležet v chladničce.
2
Před pečením těsto nechte změknout na pokojovou teplotu a rozválejte na 2–3mm plát. Z něho pak vykrájejte tvary na chaloupky, panáčky a stromky a nechte je ½ hodiny stát na plechu.
3
Troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní plech s perníčky a stáhněte na 150 °C. Když začnou hnědnout, potřete je prošlehaným vajíčkem a vraťte na půl minuty zpátky do trouby – perníčky budou krásně lesklé.
4
Ihned po upečení perníčky sundejte špachtlí z plechu a položte je na rovnou podložku. Po vychladnutí je můžete začít zdobit.
5
Na polevu ručně prošlehejte 1 bílek s hrnkem cukru – elektrická metla by do ní dostala moc vzduchu a po zaschnutí by se drolila. Poleva by měla z vařečky pozvolna odkapávat, neměla by téct ani se trhat. Moc hustou případně nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte dalším cukrem.
6
Pomocí bílkové polevy slepte 40 perníkových hvězdiček o průměru 4,5–10 cm – postupujte od největších k nejmenším.
7
Můžete si pomoct špejlí, která nahradí kmen stromku a hvězdy na ni napícháte.
8
Na některé špičky „větví“ mázněte trochu polevy, nechte ji mírně zaschnout a pak poprašte moučkovým cukrem.
1
Smíchejte mouku, 190 g cukru, máslo, med, vejce, sodu, koření a kakao a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte jeden dva dny odležet v chladničce.
2
Před pečením těsto nechte změknout na pokojovou teplotu a rozválejte na 2–3mm plát. Z něho pak vykrájejte tvary na chaloupky, panáčky a stromky a nechte je ½ hodiny stát na plechu.
3
Troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní plech s perníčky a stáhněte na 150 °C. Když začnou hnědnout, potřete je prošlehaným vajíčkem a vraťte na půl minuty zpátky do trouby – perníčky budou krásně lesklé.
4
Ihned po upečení perníčky sundejte špachtlí z plechu a položte je na rovnou podložku. Po vychladnutí je můžete začít zdobit.
5
Na polevu ručně prošlehejte 1 bílek s hrnkem cukru – elektrická metla by do ní dostala moc vzduchu a po zaschnutí by se drolila. Poleva by měla z vařečky pozvolna odkapávat, neměla by téct ani se trhat. Moc hustou případně nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte dalším cukrem.
6
Pomocí bílkové polevy slepte 40 perníkových hvězdiček o průměru 4,5–10 cm – postupujte od největších k nejmenším.
7
Můžete si pomoct špejlí, která nahradí kmen stromku a hvězdy na ni napícháte.
8
Na některé špičky „větví“ mázněte trochu polevy, nechte ji mírně zaschnout a pak poprašte moučkovým cukrem.