1
Do 50 ml vlažného mléka s 1 lžící cukru rozdrobte 25 g droždí. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplejším místě 15 minut vzejít.
2
V míse kuchyňského robotu promíchejte 250 g prosáté hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 70 g cukru krupice a špetku soli. Vklepněte 1 vejce, přilijte 65 ml mléka a nastrouhejte kůru z omytého citronu. Nakonec vlijte rozpuštěných 80 g másla a vykynutý kvásek.
3
Těsto nechte hníst hnětacím hákem alespoň 10 minut. Nemáte-li robot, vypracujte těsto ručně. V těstě by se měly tvořit bubliny a nemělo by se lepit na stěny mísy. Hnětete-li těsto v robotu, stejně jej pak ještě přendejte na vál a chvíli hněťte ručně, aby se do něj dostal vzduch.
4
Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
5
Vykynuté těsto přesuňte na pracovní desku a rozdělte je na 4 stejnoměrné díly. Ty dlaněmi vyválejte na stejně dlouhé válečky o průměru cca 3 cm. Položte je na desku svisle vedle sebe, nahoře spojte stlačením pramenů k sobě a zapleťte 4proudý cop. Na konci prameny také stlačte k sobě, aby se nerozplétaly.
6
Na plech vyložený pečicím papírem vložte malou keramickou misku o průměru cca 7 cm dnem vzhůru, kterou zvenku nejprve pomažte máslem a posypte polohrubou moukou, jako když připravujete formu na pečení.
7
Cop přendejte na plech, obložte jím misku kolem dokola, konce pevně přitlačte k sobě. Vytvoříte tak věnec, který sedí na misce. Spojené konce můžete ještě zpevnit špejlemi, aby se během pečení nerozpojily. Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout.
8
Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170 °C.
9
Nakonec věnec potřete rozšlehaným vejcem, zasypte 30 g plátků mandlí a pečte 35–40 minut. Před vyložením proveďte test špejlí, jestli je věnec uvnitř propečený.
10
Po vychladnutí podávejte poprášený moučkovým cukrem. Do středu mazance posaďte kraslice a velikonoční dekorace je hotová.
1
Do 50 ml vlažného mléka s 1 lžící cukru rozdrobte 25 g droždí. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplejším místě 15 minut vzejít.
2
V míse kuchyňského robotu promíchejte 250 g prosáté hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 70 g cukru krupice a špetku soli. Vklepněte 1 vejce, přilijte 65 ml mléka a nastrouhejte kůru z omytého citronu. Nakonec vlijte rozpuštěných 80 g másla a vykynutý kvásek.
3
Těsto nechte hníst hnětacím hákem alespoň 10 minut. Nemáte-li robot, vypracujte těsto ručně. V těstě by se měly tvořit bubliny a nemělo by se lepit na stěny mísy. Hnětete-li těsto v robotu, stejně jej pak ještě přendejte na vál a chvíli hněťte ručně, aby se do něj dostal vzduch.
4
Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
5
Vykynuté těsto přesuňte na pracovní desku a rozdělte je na 4 stejnoměrné díly. Ty dlaněmi vyválejte na stejně dlouhé válečky o průměru cca 3 cm. Položte je na desku svisle vedle sebe, nahoře spojte stlačením pramenů k sobě a zapleťte 4proudý cop. Na konci prameny také stlačte k sobě, aby se nerozplétaly.
6
Na plech vyložený pečicím papírem vložte malou keramickou misku o průměru cca 7 cm dnem vzhůru, kterou zvenku nejprve pomažte máslem a posypte polohrubou moukou, jako když připravujete formu na pečení.
7
Cop přendejte na plech, obložte jím misku kolem dokola, konce pevně přitlačte k sobě. Vytvoříte tak věnec, který sedí na misce. Spojené konce můžete ještě zpevnit špejlemi, aby se během pečení nerozpojily. Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout.
8
Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170 °C.
9
Nakonec věnec potřete rozšlehaným vejcem, zasypte 30 g plátků mandlí a pečte 35–40 minut. Před vyložením proveďte test špejlí, jestli je věnec uvnitř propečený.
10
Po vychladnutí podávejte poprášený moučkovým cukrem. Do středu mazance posaďte kraslice a velikonoční dekorace je hotová.