1
Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý chřest. Jedná se o nenáročný recept a zároveň chutný pokrm, jehož příprava nezabere ani jednu hodinu.
2
Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.
3
Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.
4
Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.
5
Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.
1
Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý chřest. Jedná se o nenáročný recept a zároveň chutný pokrm, jehož příprava nezabere ani jednu hodinu.
2
Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.
3
Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.
4
Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.
5
Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.