1
Troubu předehřejte na 180 °C. Do velké mísy nasypte 400 g tmavého cukru, 380 g mouky a sáček kypřicího prášku, přidejte špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a 2 hrsti nasekaných ořechů. Vše dobře promíchejte. Do druhé mísy vlijte 240 ml oleje, vyklepněte 3 vejce, přidejte 180 ml zakysané smetany a 1 lžičku nasekané pomerančové kůry. Vše našlehejte vidličkou. Poté tekutou směs postupně vmíchejte k sypké a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 600 g nastrouhané mrkve.
2
Těsto přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 1 hodinu a 40 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
3
Mezitím udělejte polevu: 75 g másla, 375 g smetanového sýra, 155 g moučkového cukru a 2 lžičky vanilkového extraktu šlehejte 2–3 minuty dohladka. Zhruba třemi čtvrtinami polevy přetřete zchladlý dort včetně boků.
4
Zbytek polevy dejte do cukrářského sáčku a na vršku dortu udělejte 12 bochánků. Na ně položte marcipánové mrkvičky, které zvládnete vyrobit sami a udělají na dortu opravdovou parádu. Z oranžového marcipánu vyválejte válečky a jednu část protáhněte dotenka, aby vznikl tvar mrkvičky. Nožem lehce na pár místech vtiskněte rýhy, aby vypadaly více reálné. Ze zelené části udělejte lístečky a přitiskněte je k mrkvičkám. V chladničce dort vydrží až 5 dnů.
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Do velké mísy nasypte 400 g tmavého cukru, 380 g mouky a sáček kypřicího prášku, přidejte špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a 2 hrsti nasekaných ořechů. Vše dobře promíchejte. Do druhé mísy vlijte 240 ml oleje, vyklepněte 3 vejce, přidejte 180 ml zakysané smetany a 1 lžičku nasekané pomerančové kůry. Vše našlehejte vidličkou. Poté tekutou směs postupně vmíchejte k sypké a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 600 g nastrouhané mrkve.
2
Těsto přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 1 hodinu a 40 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
3
Mezitím udělejte polevu: 75 g másla, 375 g smetanového sýra, 155 g moučkového cukru a 2 lžičky vanilkového extraktu šlehejte 2–3 minuty dohladka. Zhruba třemi čtvrtinami polevy přetřete zchladlý dort včetně boků.
4
Zbytek polevy dejte do cukrářského sáčku a na vršku dortu udělejte 12 bochánků. Na ně položte marcipánové mrkvičky, které zvládnete vyrobit sami a udělají na dortu opravdovou parádu. Z oranžového marcipánu vyválejte válečky a jednu část protáhněte dotenka, aby vznikl tvar mrkvičky. Nožem lehce na pár místech vtiskněte rýhy, aby vypadaly více reálné. Ze zelené části udělejte lístečky a přitiskněte je k mrkvičkám. V chladničce dort vydrží až 5 dnů.