1
Vepřovou pečeni položte na velké prkénko a ostrým nožem ji zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízněte (nedořízněte do konce) a rozevřete jako knihu. Jedna část bude přirozeně tenčí než druhá.
2
Silnější část opět podélně – v půlce – rozřízněte a otevřete na druhou stranu. Plochu masa tím krásně zvětšíte.
3
Poté ostrým nožem nařezejte v mase proužky zhruba centimetr od sebe. Zopakujte ještě napříč, tak aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká.
4
Zahřejte troubu na 200 °C.
5
Rozmarýnové lístky nasekejte najemno a utřete s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřete do zářezů v mase.
6
Chleba nakrájejte na plátky. Pak je postupně opečte v toustovači, na pánvi nebo v troubě a opečené natrhejte na kousky.
7
V pánvi rozpalte trochu olivového oleje, a pak na něm dozlatova osmahněte cibuli, česnek, tymián a mandle nebo oříšky kešu. Zhruba po deseti minutách by měla cibule změknout.
8
Směs osolte, opepřete a vmíchejte do ní balzamikový ocet. Nakonec ji důkladně smíchejte s chlebem a olivovým olejem – ideálně rukama, jedině tak se vše krásně spojí.
9
Vzniklou nádivku znovu ochutnejte a případně ji dosolte podle chuti a dejte stranou vychladnout.
10
Nádivku naneste na plát masa a opatrně jej zarolujte.
11
Maso svažte kuchyňským provázkem, dejte do pekáčku, mírně podlijte a při 200 °C pečte zhruba hodinu, aby bylo maso krásně křupavé a zlatavé.
12
Po upečení nechte nadívanou pečeni chvíli odpočinout, a teprve pak nakrájejte na plátky.
1
Vepřovou pečeni položte na velké prkénko a ostrým nožem ji zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízněte (nedořízněte do konce) a rozevřete jako knihu. Jedna část bude přirozeně tenčí než druhá.
2
Silnější část opět podélně – v půlce – rozřízněte a otevřete na druhou stranu. Plochu masa tím krásně zvětšíte.
3
Poté ostrým nožem nařezejte v mase proužky zhruba centimetr od sebe. Zopakujte ještě napříč, tak aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká.
4
Zahřejte troubu na 200 °C.
5
Rozmarýnové lístky nasekejte najemno a utřete s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřete do zářezů v mase.
6
Chleba nakrájejte na plátky. Pak je postupně opečte v toustovači, na pánvi nebo v troubě a opečené natrhejte na kousky.
7
V pánvi rozpalte trochu olivového oleje, a pak na něm dozlatova osmahněte cibuli, česnek, tymián a mandle nebo oříšky kešu. Zhruba po deseti minutách by měla cibule změknout.
8
Směs osolte, opepřete a vmíchejte do ní balzamikový ocet. Nakonec ji důkladně smíchejte s chlebem a olivovým olejem – ideálně rukama, jedině tak se vše krásně spojí.
9
Vzniklou nádivku znovu ochutnejte a případně ji dosolte podle chuti a dejte stranou vychladnout.
10
Nádivku naneste na plát masa a opatrně jej zarolujte.
11
Maso svažte kuchyňským provázkem, dejte do pekáčku, mírně podlijte a při 200 °C pečte zhruba hodinu, aby bylo maso krásně křupavé a zlatavé.
12
Po upečení nechte nadívanou pečeni chvíli odpočinout, a teprve pak nakrájejte na plátky.