Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVelikonoční skořicoví zajíčci
Albert logoAlbert logo
  • Velikonoční skořicoví zajíčci

Velikonoční skořicoví zajíčci

Velikonoční skořicoví zajíčci
Snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
12 porcí
  • Máslo 135 g
  • Mléko plnotučné 280 ml
  • Mouka hladká 550 g
  • Cukr krupicový 50 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 1/2 člž
  • Cukr třtinový 150 g
  • Droždí sušené 1 ks
  • Skořice mletá 2 plž
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
  • Zakysaná smetana 50 ml
  • Cukr moučkový 50 g
  • Máslo 135 g
  • Mléko plnotučné 280 ml
  • Mouka hladká 550 g
  • Cukr krupicový 50 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 1/2 člž
  • Cukr třtinový 150 g
  • Droždí sušené 1 ks
  • Skořice mletá 2 plž
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
  • Zakysaná smetana 50 ml
  • Cukr moučkový 50 g

Příprava

1
Do rendlíku dejte 250 ml mléka a 75 g másla. Směs zahřejte, až se máslo zcela rozpustí, a dejte stranou. Do mísy prosejte 225 g mouky, přidejte 50 g cukru krupice, ½ lžičky soli a promíchejte. Doprostřed vsypte droždí, vlijte mírně teplou mléčnou směs, promíchejte a přidejte vejce. Vsypte zbylých 325 g mouky a uhněťte v hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy a bude pružné. Těsto nechte 10 minut odpočinout pod utěrkou.
2
Těsto rozdělte na 2 díly, jeden menší třetinový a druhý větší dvoutřetinový. Oba kusy těsta vyválejte postupně na placky o tloušťce 3 mm. V misce smíchejte 15 g třtinového cukru a 2 lžíce skořice. V rendlíku rozpusťte 60 g másla, potřete jím obě těsta a posypte je skořicovou směsí. Větší placku těsta zarolujte do rolády.
3
Z menší placky nakrájejte proužky o šířce 2 cm. Protilehlé konce přeložte doprostřed a pak otočte z boku, aby vám vznikla zaječí ouška. Roládu nakrájejte na 2 cm široká kolečka jako zaječí hlavičky. Ouška v místě spoje potřete trochou vody a přitiskněte k hlavičce v místě, kde končí zarolované těsto. Ouška dobře zatlačte dovnitř hlavičky. Připravené zajíčky přendejte na plech opatřený pečicím papírem a potřete 50 ml smetany.
4
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 24 minut dozlatova. Po upečení je nechte vychladnout na chladicí mřížce.
5
V misce smíchejte zbylých 50 ml smetany, 50 ml zakysané smetany, 50 g moučkového cukru a zbylých 30 ml mléka na hladkou polevu. Polevu přendejte do cukrářského pytlíku s tenkou špičkou a snadné skořicové zajíčky nepravidelně polijte. Koledníci se nebudou moci dočkat, až je ochutnají!
1
Do rendlíku dejte 250 ml mléka a 75 g másla. Směs zahřejte, až se máslo zcela rozpustí, a dejte stranou. Do mísy prosejte 225 g mouky, přidejte 50 g cukru krupice, ½ lžičky soli a promíchejte. Doprostřed vsypte droždí, vlijte mírně teplou mléčnou směs, promíchejte a přidejte vejce. Vsypte zbylých 325 g mouky a uhněťte v hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy a bude pružné. Těsto nechte 10 minut odpočinout pod utěrkou.
2
Těsto rozdělte na 2 díly, jeden menší třetinový a druhý větší dvoutřetinový. Oba kusy těsta vyválejte postupně na placky o tloušťce 3 mm. V misce smíchejte 15 g třtinového cukru a 2 lžíce skořice. V rendlíku rozpusťte 60 g másla, potřete jím obě těsta a posypte je skořicovou směsí. Větší placku těsta zarolujte do rolády.
3
Z menší placky nakrájejte proužky o šířce 2 cm. Protilehlé konce přeložte doprostřed a pak otočte z boku, aby vám vznikla zaječí ouška. Roládu nakrájejte na 2 cm široká kolečka jako zaječí hlavičky. Ouška v místě spoje potřete trochou vody a přitiskněte k hlavičce v místě, kde končí zarolované těsto. Ouška dobře zatlačte dovnitř hlavičky. Připravené zajíčky přendejte na plech opatřený pečicím papírem a potřete 50 ml smetany.
4
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 24 minut dozlatova. Po upečení je nechte vychladnout na chladicí mřížce.
5
V misce smíchejte zbylých 50 ml smetany, 50 ml zakysané smetany, 50 g moučkového cukru a zbylých 30 ml mléka na hladkou polevu. Polevu přendejte do cukrářského pytlíku s tenkou špičkou a snadné skořicové zajíčky nepravidelně polijte. Koledníci se nebudou moci dočkat, až je ochutnají!

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 20 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 13 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 20 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 20 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 13 dní

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 20 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.