1
Do rendlíku dejte 250 ml mléka a 75 g másla. Směs zahřejte, až se máslo zcela rozpustí, a dejte stranou. Do mísy prosejte 225 g mouky, přidejte 50 g cukru krupice, ½ lžičky soli a promíchejte. Doprostřed vsypte droždí, vlijte mírně teplou mléčnou směs, promíchejte a přidejte vejce. Vsypte zbylých 325 g mouky a uhněťte v hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy a bude pružné. Těsto nechte 10 minut odpočinout pod utěrkou.
2
Těsto rozdělte na 2 díly, jeden menší třetinový a druhý větší dvoutřetinový. Oba kusy těsta vyválejte postupně na placky o tloušťce 3 mm. V misce smíchejte 15 g třtinového cukru a 2 lžíce skořice. V rendlíku rozpusťte 60 g másla, potřete jím obě těsta a posypte je skořicovou směsí. Větší placku těsta zarolujte do rolády.
3
Z menší placky nakrájejte proužky o šířce 2 cm. Protilehlé konce přeložte doprostřed a pak otočte z boku, aby vám vznikla zaječí ouška. Roládu nakrájejte na 2 cm široká kolečka jako zaječí hlavičky. Ouška v místě spoje potřete trochou vody a přitiskněte k hlavičce v místě, kde končí zarolované těsto. Ouška dobře zatlačte dovnitř hlavičky. Připravené zajíčky přendejte na plech opatřený pečicím papírem a potřete 50 ml smetany.
4
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 24 minut dozlatova. Po upečení je nechte vychladnout na chladicí mřížce.
5
V misce smíchejte zbylých 50 ml smetany, 50 ml zakysané smetany, 50 g moučkového cukru a zbylých 30 ml mléka na hladkou polevu. Polevu přendejte do cukrářského pytlíku s tenkou špičkou a snadné skořicové zajíčky nepravidelně polijte. Koledníci se nebudou moci dočkat, až je ochutnají!
1
Do rendlíku dejte 250 ml mléka a 75 g másla. Směs zahřejte, až se máslo zcela rozpustí, a dejte stranou. Do mísy prosejte 225 g mouky, přidejte 50 g cukru krupice, ½ lžičky soli a promíchejte. Doprostřed vsypte droždí, vlijte mírně teplou mléčnou směs, promíchejte a přidejte vejce. Vsypte zbylých 325 g mouky a uhněťte v hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy a bude pružné. Těsto nechte 10 minut odpočinout pod utěrkou.
2
Těsto rozdělte na 2 díly, jeden menší třetinový a druhý větší dvoutřetinový. Oba kusy těsta vyválejte postupně na placky o tloušťce 3 mm. V misce smíchejte 15 g třtinového cukru a 2 lžíce skořice. V rendlíku rozpusťte 60 g másla, potřete jím obě těsta a posypte je skořicovou směsí. Větší placku těsta zarolujte do rolády.
3
Z menší placky nakrájejte proužky o šířce 2 cm. Protilehlé konce přeložte doprostřed a pak otočte z boku, aby vám vznikla zaječí ouška. Roládu nakrájejte na 2 cm široká kolečka jako zaječí hlavičky. Ouška v místě spoje potřete trochou vody a přitiskněte k hlavičce v místě, kde končí zarolované těsto. Ouška dobře zatlačte dovnitř hlavičky. Připravené zajíčky přendejte na plech opatřený pečicím papírem a potřete 50 ml smetany.
4
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 24 minut dozlatova. Po upečení je nechte vychladnout na chladicí mřížce.
5
V misce smíchejte zbylých 50 ml smetany, 50 ml zakysané smetany, 50 g moučkového cukru a zbylých 30 ml mléka na hladkou polevu. Polevu přendejte do cukrářského pytlíku s tenkou špičkou a snadné skořicové zajíčky nepravidelně polijte. Koledníci se nebudou moci dočkat, až je ochutnají!