Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVelikonoční roláda
Albert logoAlbert logo
  • Velikonoční roláda

Velikonoční roláda

Velikonoční roláda
Snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Bezlepkové
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Želatina plátková 3 plát.
  • Čokoláda bílá 150 g
  • Smetana ke šlehání 500 ml
  • Vejce 6 ks
  • Cukr krupicový 90 g
  • Olej slunečnicový 24 ml
  • Pistácie 100 g
  • Bezlepková směs na pečení 36 g
  • Sůl
  • Maliny lyofilizované 30 g
  • Želatina plátková 3 plát.
  • Čokoláda bílá 150 g
  • Smetana ke šlehání 500 ml
  • Vejce 6 ks
  • Cukr krupicový 90 g
  • Olej slunečnicový 24 ml
  • Pistácie 100 g
  • Bezlepková směs na pečení 36 g
  • Sůl
  • Maliny lyofilizované 30 g

Příprava

1
Do menšího hrnce dejte 5 lžic studené vody, namočte do ní 3,5 plátku želatiny a nechte asi 10 minut nabobtnat. Do vyšší nádoby nalámejte 100 g bílé čokolády na malé kousky. V dalším rendlíku zahřejte 250 ml smetany k bodu varu, přidejte nabobtnalou, vyždímanou želatinu a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směs nalijte na kousky bílé čokolády a promixujte tyčovým mixérem dohladka. Po 5 minutách přilijte zbylých 250 ml smetany a znovu promixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté ganache přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a dejte přes noc odležet do lednice.
2
Na přípravu rolády vyšlehejte 6 vaječných žloutků spolu s 90 g cukru krupice ručním šlehačem do bílé nadýchané pěny a za stálého šlehání pomalu přilévejte 24 ml oleje. K dokonale vyšlehané směsi přidejte 60 g vyloupaných a jemně namletých pistácií a 36 g bezlepkové směsi. Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním šlehačem v další nádobě tuhý sníh, opatrně ho pomocí stěrky zamíchejte do žloutkovopistáciové směsi a spojte vše v hladké nadýchané těsto.
3
Poté těsto rovnoměrně vlijte na plech opatřený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 10 minut, dokud není povrch těsta jemně narůžovělý. Na pracovní plochu rozprostřete utěrku a poprašte ji 50 g moučkového cukru. Upečený horký piškot opatrně přendejte horní stranou na pocukrovanou utěrku, stáhněte papír a těsto zarolujte, aby bylo pružné. Nechte vychladnout a pak roládu zase velmi opatrně rozbalte.
4
Vychlazenou ganache vyšlehejte do hustého, tuhého krému a ⅔ naneste rovnoměrně stěrkou na piškot, posypte 30 g nahrubo nasekaných pistácií a 20 g nahrubo nadrcených lyofilizovaných malin. Poté piškot opatrně srolujte do rolády, zbytek krému vložte do cukrářského zdobicího sáčku a ozdobte jím horní část rolády.
1
Do menšího hrnce dejte 5 lžic studené vody, namočte do ní 3,5 plátku želatiny a nechte asi 10 minut nabobtnat. Do vyšší nádoby nalámejte 100 g bílé čokolády na malé kousky. V dalším rendlíku zahřejte 250 ml smetany k bodu varu, přidejte nabobtnalou, vyždímanou želatinu a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směs nalijte na kousky bílé čokolády a promixujte tyčovým mixérem dohladka. Po 5 minutách přilijte zbylých 250 ml smetany a znovu promixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté ganache přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a dejte přes noc odležet do lednice.
2
Na přípravu rolády vyšlehejte 6 vaječných žloutků spolu s 90 g cukru krupice ručním šlehačem do bílé nadýchané pěny a za stálého šlehání pomalu přilévejte 24 ml oleje. K dokonale vyšlehané směsi přidejte 60 g vyloupaných a jemně namletých pistácií a 36 g bezlepkové směsi. Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním šlehačem v další nádobě tuhý sníh, opatrně ho pomocí stěrky zamíchejte do žloutkovopistáciové směsi a spojte vše v hladké nadýchané těsto.
3
Poté těsto rovnoměrně vlijte na plech opatřený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 10 minut, dokud není povrch těsta jemně narůžovělý. Na pracovní plochu rozprostřete utěrku a poprašte ji 50 g moučkového cukru. Upečený horký piškot opatrně přendejte horní stranou na pocukrovanou utěrku, stáhněte papír a těsto zarolujte, aby bylo pružné. Nechte vychladnout a pak roládu zase velmi opatrně rozbalte.
4
Vychlazenou ganache vyšlehejte do hustého, tuhého krému a ⅔ naneste rovnoměrně stěrkou na piškot, posypte 30 g nahrubo nasekaných pistácií a 20 g nahrubo nadrcených lyofilizovaných malin. Poté piškot opatrně srolujte do rolády, zbytek krému vložte do cukrářského zdobicího sáčku a ozdobte jím horní část rolády.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Roládu můžete ozdobit dle svého! Vyzkoušejte třeba novinku, minivajíčka z bílé čokolády z řady Delicata (mohou obsahovat stopy lepku).
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.