Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVelikonoční mazanečky
Albert logoAlbert logo
  • Velikonoční mazanečky

Velikonoční mazanečky

Velikonoční mazanečky
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Máslo 55 g
  • Mléko plnotučné 225 ml
  • Droždí čerstvé 18 g
  • Cukr krupicový 65 g
  • Mouka polohrubá 300 g
  • Sůl 1/4 člž
  • Cukr vanilkový 1/2 plž
  • Citron BIO 1 ks
  • Vejce 3 ks
  • Citronová kůra
  • Mandle plátky 25 g
  • Cukr moučkový 30 g
  • Máslo 55 g
  • Mléko plnotučné 225 ml
  • Droždí čerstvé 18 g
  • Cukr krupicový 65 g
  • Mouka polohrubá 300 g
  • Sůl 1/4 člž
  • Cukr vanilkový 1/2 plž
  • Citron BIO 1 ks
  • Vejce 3 ks
  • Citronová kůra
  • Mandle plátky 25 g
  • Cukr moučkový 30 g

Příprava

1
Připravte kvásek. Do odměrky dejte 30 ml mléka, zahřejte v mikrovlnce na teplotu do 35 °C, přelijte do misky, přidejte 5 g cukru a rozdrobte droždí. Vidličkou vše svižně promíchejte, až se droždí rozpustí. Směs dejte na 10–15 minut na teplé místo, kde není průvan, aby mohl kvásek hezky vzejít.
2
Do velké mísy prosejte mouku, sůl, 60 g cukru a vanilkový cukr. Přisypte kůru z omytého citronu.
3
Na vlažnou teplotu zahřejte 180 ml mléka. Uprostřed moučné směsi udělejte prstem důlek a do něj lijte vlažné mléko. Přidejte rozpuštěné máslo, 2 žloutky a nakonec vzešlý kvásek. Těsto pomocí robotu nebo vařečkou hněťte 20 minut na pružné, poddajné těsto, aby se odlepovalo od stran mísy. Pokud máte pocit, že je těsto moc lepivé, přisypte trochu mouky. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a dejte odpočívat na teplé místo 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
4
Mezitím připravte směs na potření. Do misky dejte 1 žloutek a metličkou smíchejte s 15 ml mléka.
5
Do vykynutého těsta opatrně vmíchejte kandovanou kůru. Připravené těsto rozdělte na 6 malých bochánků stejné velikosti. Ukládejte je na plech s pečicím papírem. Mazanečky nechte ještě 20 minut odpočinout, než je vložíte do trouby.
6
Před pečením je pomažte žloutkovou směsí, posypte mandlovými plátky a nožem prořízněte uprostřed malý křížek. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C. Pečte zhruba 30 minut dozlatova. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
1
Připravte kvásek. Do odměrky dejte 30 ml mléka, zahřejte v mikrovlnce na teplotu do 35 °C, přelijte do misky, přidejte 5 g cukru a rozdrobte droždí. Vidličkou vše svižně promíchejte, až se droždí rozpustí. Směs dejte na 10–15 minut na teplé místo, kde není průvan, aby mohl kvásek hezky vzejít.
2
Do velké mísy prosejte mouku, sůl, 60 g cukru a vanilkový cukr. Přisypte kůru z omytého citronu.
3
Na vlažnou teplotu zahřejte 180 ml mléka. Uprostřed moučné směsi udělejte prstem důlek a do něj lijte vlažné mléko. Přidejte rozpuštěné máslo, 2 žloutky a nakonec vzešlý kvásek. Těsto pomocí robotu nebo vařečkou hněťte 20 minut na pružné, poddajné těsto, aby se odlepovalo od stran mísy. Pokud máte pocit, že je těsto moc lepivé, přisypte trochu mouky. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a dejte odpočívat na teplé místo 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
4
Mezitím připravte směs na potření. Do misky dejte 1 žloutek a metličkou smíchejte s 15 ml mléka.
5
Do vykynutého těsta opatrně vmíchejte kandovanou kůru. Připravené těsto rozdělte na 6 malých bochánků stejné velikosti. Ukládejte je na plech s pečicím papírem. Mazanečky nechte ještě 20 minut odpočinout, než je vložíte do trouby.
6
Před pečením je pomažte žloutkovou směsí, posypte mandlovými plátky a nožem prořízněte uprostřed malý křížek. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C. Pečte zhruba 30 minut dozlatova. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.