1
Připravte kvásek. Do odměrky dejte 30 ml mléka, zahřejte v mikrovlnce na teplotu do 35 °C, přelijte do misky, přidejte 5 g cukru a rozdrobte droždí. Vidličkou vše svižně promíchejte, až se droždí rozpustí. Směs dejte na 10–15 minut na teplé místo, kde není průvan, aby mohl kvásek hezky vzejít.
2
Do velké mísy prosejte mouku, sůl, 60 g cukru a vanilkový cukr. Přisypte kůru z omytého citronu.
3
Na vlažnou teplotu zahřejte 180 ml mléka. Uprostřed moučné směsi udělejte prstem důlek a do něj lijte vlažné mléko. Přidejte rozpuštěné máslo, 2 žloutky a nakonec vzešlý kvásek. Těsto pomocí robotu nebo vařečkou hněťte 20 minut na pružné, poddajné těsto, aby se odlepovalo od stran mísy. Pokud máte pocit, že je těsto moc lepivé, přisypte trochu mouky. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a dejte odpočívat na teplé místo 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
4
Mezitím připravte směs na potření. Do misky dejte 1 žloutek a metličkou smíchejte s 15 ml mléka.
5
Do vykynutého těsta opatrně vmíchejte kandovanou kůru. Připravené těsto rozdělte na 6 malých bochánků stejné velikosti. Ukládejte je na plech s pečicím papírem. Mazanečky nechte ještě 20 minut odpočinout, než je vložíte do trouby.
6
Před pečením je pomažte žloutkovou směsí, posypte mandlovými plátky a nožem prořízněte uprostřed malý křížek. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C. Pečte zhruba 30 minut dozlatova. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
1
Připravte kvásek. Do odměrky dejte 30 ml mléka, zahřejte v mikrovlnce na teplotu do 35 °C, přelijte do misky, přidejte 5 g cukru a rozdrobte droždí. Vidličkou vše svižně promíchejte, až se droždí rozpustí. Směs dejte na 10–15 minut na teplé místo, kde není průvan, aby mohl kvásek hezky vzejít.
2
Do velké mísy prosejte mouku, sůl, 60 g cukru a vanilkový cukr. Přisypte kůru z omytého citronu.
3
Na vlažnou teplotu zahřejte 180 ml mléka. Uprostřed moučné směsi udělejte prstem důlek a do něj lijte vlažné mléko. Přidejte rozpuštěné máslo, 2 žloutky a nakonec vzešlý kvásek. Těsto pomocí robotu nebo vařečkou hněťte 20 minut na pružné, poddajné těsto, aby se odlepovalo od stran mísy. Pokud máte pocit, že je těsto moc lepivé, přisypte trochu mouky. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a dejte odpočívat na teplé místo 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
4
Mezitím připravte směs na potření. Do misky dejte 1 žloutek a metličkou smíchejte s 15 ml mléka.
5
Do vykynutého těsta opatrně vmíchejte kandovanou kůru. Připravené těsto rozdělte na 6 malých bochánků stejné velikosti. Ukládejte je na plech s pečicím papírem. Mazanečky nechte ještě 20 minut odpočinout, než je vložíte do trouby.
6
Před pečením je pomažte žloutkovou směsí, posypte mandlovými plátky a nožem prořízněte uprostřed malý křížek. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C. Pečte zhruba 30 minut dozlatova. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.