1
V hrnci promíchám mléko, olej a 100 g cukru a za stálého míchání zahřívám, až je mléko horké, ale ještě se nevaří. Sundám z plotny a nechám půl hodiny chladnout.
2
Do mléka nasypu droždí, přidám 600 g mouky a promíchám. Vznikne lepkavé těsto, které zakryju utěrkou a nechám na teplém místě hodinu kynout.
3
Do vykynutého těsta zapracuju 150 g mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Připravím si směs skořice, muškátového oříšku a 50 g cukru.
4
Těsto přendám na pomoučený vál a lehce ho vytvaruju do placky. Posypu ji třetinou směsi cukru a koření a třetinou rozinek. Těsto přeložím, znovu ho zmáčknu a posypu další třetinou cukru s kořením a rozinek. Celý postup ještě jednou zopakuju.
5
Z těsta odtrhuji kousky velké jako pingpongový míček, vytvaruju z nich bochánky a pokládám je na vymazaný plech. Přikryju je utěrkou a nechám půl hodiny kynout.
6
Troubu předehřeju na 200 °C. V misce prošlehám bílek s mlékem a potřu jím vykynuté bochánky. Peču 20 minut do zlatohněda.
7
Mezitím si připravím polevu. V misce smíchám bílek s takovým množstvím práškového cukru, aby měl konzistenci husté polevy. Polevu přendám do plastového sáčku, ustřihnu mu růžek a namaluju polevou na každý bochánek křížek.
1
V hrnci promíchám mléko, olej a 100 g cukru a za stálého míchání zahřívám, až je mléko horké, ale ještě se nevaří. Sundám z plotny a nechám půl hodiny chladnout.
2
Do mléka nasypu droždí, přidám 600 g mouky a promíchám. Vznikne lepkavé těsto, které zakryju utěrkou a nechám na teplém místě hodinu kynout.
3
Do vykynutého těsta zapracuju 150 g mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Připravím si směs skořice, muškátového oříšku a 50 g cukru.
4
Těsto přendám na pomoučený vál a lehce ho vytvaruju do placky. Posypu ji třetinou směsi cukru a koření a třetinou rozinek. Těsto přeložím, znovu ho zmáčknu a posypu další třetinou cukru s kořením a rozinek. Celý postup ještě jednou zopakuju.
5
Z těsta odtrhuji kousky velké jako pingpongový míček, vytvaruju z nich bochánky a pokládám je na vymazaný plech. Přikryju je utěrkou a nechám půl hodiny kynout.
6
Troubu předehřeju na 200 °C. V misce prošlehám bílek s mlékem a potřu jím vykynuté bochánky. Peču 20 minut do zlatohněda.
7
Mezitím si připravím polevu. V misce smíchám bílek s takovým množstvím práškového cukru, aby měl konzistenci husté polevy. Polevu přendám do plastového sáčku, ustřihnu mu růžek a namaluju polevou na každý bochánek křížek.