1
Do kastrůlku dejte 150 ml bílého vinného octa s 5 kuličkami pepře a bobkovým listem. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nezbude jen polovina tekutiny. Sceďte a nechte vychladnout. Dejte si rozpustit 150 g másla a nechte vychladnout.
2
Do menšího hrnce dejte 200 ml vody a na okraj hrnce postavte nerezovou nebo skleněnou mísu. Do takto připravené vodní lázně vložte 3 žloutky z vajec a 2 lžíce svařeného octa. Šlehejte nad párou metličkou, dokud nevznikne hustá nadýchaná pěna. Do pěny začněte pomalu po lžících zašlehávat rozpuštěné máslo. Pokračujte, dokud nebude konzistence omáčky hustá jako majonéza. Omáčku dochuťte solí, mletým pepřem a lžící citronové šťávy.
3
Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 l vody a vlijte 30 ml vinného octa. Snižte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Připravte si 4 vejce a po jednom je rozklepněte do hrnečku. Lžící roztočte ve vodě vír a nechte do něj sklouznout vejce. Vařte 2–3 minuty a pak vejce opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Pokračujte stejným způsobem u dalších vajec.
4
Rozkrojte 2 žemle podélně a opečte je nasucho na pánvi. Vejce Benedikt servírujte na 4 talířky. Na každý talíř položte jednu polovinu žemle, na její opečenou stranu položte vejce. Ozdobte 200 g parmské šunky a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Snídaně je hotová!
1
Do kastrůlku dejte 150 ml bílého vinného octa s 5 kuličkami pepře a bobkovým listem. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nezbude jen polovina tekutiny. Sceďte a nechte vychladnout. Dejte si rozpustit 150 g másla a nechte vychladnout.
2
Do menšího hrnce dejte 200 ml vody a na okraj hrnce postavte nerezovou nebo skleněnou mísu. Do takto připravené vodní lázně vložte 3 žloutky z vajec a 2 lžíce svařeného octa. Šlehejte nad párou metličkou, dokud nevznikne hustá nadýchaná pěna. Do pěny začněte pomalu po lžících zašlehávat rozpuštěné máslo. Pokračujte, dokud nebude konzistence omáčky hustá jako majonéza. Omáčku dochuťte solí, mletým pepřem a lžící citronové šťávy.
3
Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 l vody a vlijte 30 ml vinného octa. Snižte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Připravte si 4 vejce a po jednom je rozklepněte do hrnečku. Lžící roztočte ve vodě vír a nechte do něj sklouznout vejce. Vařte 2–3 minuty a pak vejce opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Pokračujte stejným způsobem u dalších vajec.
4
Rozkrojte 2 žemle podélně a opečte je nasucho na pánvi. Vejce Benedikt servírujte na 4 talířky. Na každý talíř položte jednu polovinu žemle, na její opečenou stranu položte vejce. Ozdobte 200 g parmské šunky a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Snídaně je hotová!