Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVejce Benedikt s holandskou omáčkou jako z bistra
Albert logoAlbert logo
  • Vejce Benedikt s holandskou omáčkou jako z bistra

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou jako z bistra

Už nemusíte na snídani do vybraných restaurací a bister, jednoduše si připravte vejce Benedikt s holandskou omáčkou přímo ve vaší kuchyni s naším receptem krok za krokem.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou jako z bistra
Snadné
46-60 minut
4/5
Ostatní
Snídaně

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo 150 g
  • Vinný bílý ocet 180 ml
  • Bobkový list 1 ks
  • Vejce 7 ks
  • Pepř celý 5 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Bulka celozrnná 2 ks
  • Parmská šunka 200 g
  • Máslo 150 g
  • Vinný bílý ocet 180 ml
  • Bobkový list 1 ks
  • Vejce 7 ks
  • Pepř celý 5 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Bulka celozrnná 2 ks
  • Parmská šunka 200 g
Alergeny
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Vejce a výrobky z nichVejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Příprava

    1
    Do kastrůlku dejte 150 ml bílého vinného octa s 5 kuličkami pepře a bobkovým listem. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nezbude jen polovina tekutiny. Sceďte a nechte vychladnout. Dejte si rozpustit 150 g másla a nechte vychladnout.     
    2
    Do menšího hrnce dejte 200 ml vody a na okraj hrnce postavte nerezovou nebo skleněnou mísu. Do takto připravené vodní lázně vložte 3 žloutky z vajec a 2 lžíce svařeného octa. Šlehejte nad párou metličkou, dokud nevznikne hustá nadýchaná pěna. Do pěny začněte pomalu po lžících zašlehávat rozpuštěné máslo. Pokračujte, dokud nebude konzistence omáčky hustá jako majonéza. Omáčku dochuťte solí, mletým pepřem a lžící citronové šťávy.     
    3
    Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 l vody a vlijte 30 ml vinného octa. Snižte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Připravte si 4 vejce a po jednom je rozklepněte do hrnečku. Lžící roztočte ve vodě vír a nechte do něj sklouznout vejce. Vařte 2–3 minuty a pak vejce opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Pokračujte stejným způsobem u dalších vajec.     
    4
    Rozkrojte 2 žemle podélně a opečte je nasucho na pánvi. Vejce Benedikt servírujte na 4 talířky. Na každý talíř položte jednu polovinu žemle, na její opečenou stranu položte vejce. Ozdobte 200 g parmské šunky a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Snídaně je hotová!
    1
    Do kastrůlku dejte 150 ml bílého vinného octa s 5 kuličkami pepře a bobkovým listem. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nezbude jen polovina tekutiny. Sceďte a nechte vychladnout. Dejte si rozpustit 150 g másla a nechte vychladnout.     
    2
    Do menšího hrnce dejte 200 ml vody a na okraj hrnce postavte nerezovou nebo skleněnou mísu. Do takto připravené vodní lázně vložte 3 žloutky z vajec a 2 lžíce svařeného octa. Šlehejte nad párou metličkou, dokud nevznikne hustá nadýchaná pěna. Do pěny začněte pomalu po lžících zašlehávat rozpuštěné máslo. Pokračujte, dokud nebude konzistence omáčky hustá jako majonéza. Omáčku dochuťte solí, mletým pepřem a lžící citronové šťávy.     
    3
    Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 l vody a vlijte 30 ml vinného octa. Snižte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Připravte si 4 vejce a po jednom je rozklepněte do hrnečku. Lžící roztočte ve vodě vír a nechte do něj sklouznout vejce. Vařte 2–3 minuty a pak vejce opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Pokračujte stejným způsobem u dalších vajec.     
    4
    Rozkrojte 2 žemle podélně a opečte je nasucho na pánvi. Vejce Benedikt servírujte na 4 talířky. Na každý talíř položte jednu polovinu žemle, na její opečenou stranu položte vejce. Ozdobte 200 g parmské šunky a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Snídaně je hotová!

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o vejci Benedikt a holandské omáčce měli vědět
      Parmská šunka je druh sušené italské šunky. Vyrábí se z vepřové kýty a její zrání trvá minimálně 12 měsíců. K výrobě parmské šunky nesmí být použita barviva a konzervační látky.
    • Jak udělat vejce Benedikt s holandskou omáčkou zdravější
      Vejce bohatě posypte čerstvými bylinkami. Pečivo zvolte celozrnné nebo žitné.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 2 dny

    Od 20.11.2024 do 26.11.2024

    Platný ještě 37 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 30 dní

    Od 20.11.2024 do 24.12.2024

    Platný ještě 2 dny

    Od 20.11.2024 do 26.11.2024

    Platný ještě 9 dní

    Od 13.11.2024 do 03.12.2024

    Platný ještě 37 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 9 dní

    Od 20.11.2024 do 03.12.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.