1
Droždí utřete v hrnku se lžičkou moučkového cukru a 125 ml vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2
Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a zbylým moučkovým cukrem. Přidejte vejce, rum, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Vše uhněťte na hladké těsto, které se bude odlepovat od mísy. Těsto přikryjte utěrkou a nechte 30 minut na teplém místě kynout. Pak těsto znovu propracujte a nechte kynout dalších 20 minut.
3
Po vykynutí těsto opatrně rozválejte na pomoučeném vále na placku silnou 2 cm a vykrojte z ní kolečka o průměru 6–8 cm.
4
Vdolky přendejte na pomoučený plech a nechte kynout 30 minut.
5
Řepkový olej vlijte do hrnce a rozpalte na teplotu smažení. Do vykynutých vdolků udělejte uprostřed důlek a opatrně je vkládejte do smažicí lázně. Smažte po obou stranách dozlatova. Pak je nechte okapat na mřížce opatřené papírovými utěrkami.
6
Vdolky ještě vlažné ozdobte povidly a posypte nastrouhaným tvarohem.
7
Smetanu spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte na tuhou šlehačku. Šlehačku přendejte do cukrářského pytlíku a ozdobte vdolky.
1
Droždí utřete v hrnku se lžičkou moučkového cukru a 125 ml vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2
Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a zbylým moučkovým cukrem. Přidejte vejce, rum, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Vše uhněťte na hladké těsto, které se bude odlepovat od mísy. Těsto přikryjte utěrkou a nechte 30 minut na teplém místě kynout. Pak těsto znovu propracujte a nechte kynout dalších 20 minut.
3
Po vykynutí těsto opatrně rozválejte na pomoučeném vále na placku silnou 2 cm a vykrojte z ní kolečka o průměru 6–8 cm.
4
Vdolky přendejte na pomoučený plech a nechte kynout 30 minut.
5
Řepkový olej vlijte do hrnce a rozpalte na teplotu smažení. Do vykynutých vdolků udělejte uprostřed důlek a opatrně je vkládejte do smažicí lázně. Smažte po obou stranách dozlatova. Pak je nechte okapat na mřížce opatřené papírovými utěrkami.
6
Vdolky ještě vlažné ozdobte povidly a posypte nastrouhaným tvarohem.
7
Smetanu spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte na tuhou šlehačku. Šlehačku přendejte do cukrářského pytlíku a ozdobte vdolky.