Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVánoční poleno (roláda)
Albert logoAlbert logo
  • Vánoční poleno (roláda)

Vánoční poleno (roláda)

Zasněžené poleno neboli vánoční roláda je tradičním vánočním dezertem, který nemůže chybět na žádné štědrovečerní tabuli.
Vánoční poleno (roláda)
Snadné
31-45 minut
4/5
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Vejce 6 ks
  • Kakao holandské 6 plž
  • Cukr krupicový 235 g
  • Mouka hladká 1 plž
  • Smetana ke šlehání 40% 540 ml
  • Čokoláda hořká 250 g
  • Čokoláda bílá 300 g
  • Rozmarýn čerstvý 1 snít.
  • Vaječný bílek 2 ks
  • Cukr moučkový 120 g
  • Vejce 6 ks
  • Kakao holandské 6 plž
  • Cukr krupicový 235 g
  • Mouka hladká 1 plž
  • Smetana ke šlehání 40% 540 ml
  • Čokoláda hořká 250 g
  • Čokoláda bílá 300 g
  • Rozmarýn čerstvý 1 snít.
  • Vaječný bílek 2 ks
  • Cukr moučkový 120 g

Příprava

1
Na přípravu těsta nejdřív rozklepněte vajíčka a do misky oddělte žloutky, bílky dejte do větší mísy. Mouku smíchejte s pudinkovým práškem a kakaem.
2
Z bílků ušlehejte sníh. Když pěna začne držet tvar, začněte postupně zašlehávat moučkový cukr. Ve vedlejší misce ušlehejte žloutky do pěny, elektrickým ručním šlehačem to trvá zhruba jednu minutu. Poté do žloutků pomocí kuchyňské stěrky zapracujte zhruba čtvrtinu bílkového sněhu. Jemně promíchejte a směs vlijte zpět k bílkům.
3
Šetrně vsypte mouku s přísadami a zlehka promíchejte širokou kuchyňskou stěrkou. Až rovnoměrně zapracujete všechny sypké ingredience, nalijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte po celé ploše. Dejte do trouby a pečte osm až deset minut v troubě předehřáté na 200 °C.
4
Během pečení si připravte čistou utěrku a posypte ji moučkovým cukrem. Ještě teplé roládové těsto položte na utěrku tak, aby pečicí papír byl nahoře. Poté ho šetrně sloupněte a pomocí utěrky roládu zarolujte. Nechte vychladnout a mezitím si připravte oba druhy krémů.
5
Na bílou náplň šlehejte tuhou šlehačku. Mascarpone promíchejte s cukrem a také prošlehejte. Nejdřív k němu přidejte část šlehačky a promíchejte. Poté zapracujte zbytek šlehačky a uložte v chladu.
6
Na čokoládový krém utřete změklé máslo s cukrem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte trochu zchladnout a poté vmíchejte do máslového základu. Dejte do ledničky ztuhnout.
7
Vychladlou roládu rozbalte a potřete šlehačkovým krémem. Směrem k vnější straně rolády nechte 5 cm bez krému. Posypte nasekanými višněmi v čokoládě a opatrně zlehka zarolujte.
8
Z vnějšku potřete roládu čokoládovým krémem a vidličkou udělejte rýhy, aby to vypadalo jako kůra. Dejte zatuhnout do ledničky. Než roládu rozkrájíte, poprašte ji trochou holandského kakaa.
1
Na přípravu těsta nejdřív rozklepněte vajíčka a do misky oddělte žloutky, bílky dejte do větší mísy. Mouku smíchejte s pudinkovým práškem a kakaem.
2
Z bílků ušlehejte sníh. Když pěna začne držet tvar, začněte postupně zašlehávat moučkový cukr. Ve vedlejší misce ušlehejte žloutky do pěny, elektrickým ručním šlehačem to trvá zhruba jednu minutu. Poté do žloutků pomocí kuchyňské stěrky zapracujte zhruba čtvrtinu bílkového sněhu. Jemně promíchejte a směs vlijte zpět k bílkům.
3
Šetrně vsypte mouku s přísadami a zlehka promíchejte širokou kuchyňskou stěrkou. Až rovnoměrně zapracujete všechny sypké ingredience, nalijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte po celé ploše. Dejte do trouby a pečte osm až deset minut v troubě předehřáté na 200 °C.
4
Během pečení si připravte čistou utěrku a posypte ji moučkovým cukrem. Ještě teplé roládové těsto položte na utěrku tak, aby pečicí papír byl nahoře. Poté ho šetrně sloupněte a pomocí utěrky roládu zarolujte. Nechte vychladnout a mezitím si připravte oba druhy krémů.
5
Na bílou náplň šlehejte tuhou šlehačku. Mascarpone promíchejte s cukrem a také prošlehejte. Nejdřív k němu přidejte část šlehačky a promíchejte. Poté zapracujte zbytek šlehačky a uložte v chladu.
6
Na čokoládový krém utřete změklé máslo s cukrem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte trochu zchladnout a poté vmíchejte do máslového základu. Dejte do ledničky ztuhnout.
7
Vychladlou roládu rozbalte a potřete šlehačkovým krémem. Směrem k vnější straně rolády nechte 5 cm bez krému. Posypte nasekanými višněmi v čokoládě a opatrně zlehka zarolujte.
8
Z vnějšku potřete roládu čokoládovým krémem a vidličkou udělejte rýhy, aby to vypadalo jako kůra. Dejte zatuhnout do ledničky. Než roládu rozkrájíte, poprašte ji trochou holandského kakaa.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 39 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 32 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 11 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 39 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.