1
Rozmíchejte 25 g čerstvého droždí ve 200 ml teplého mléka a nechte 10 minut odpočívat. Do nádoby robotu na těsto přidejte 500 g hladké mouky, 5 g soli, 30 g cukru a nechte zpracovávat na nízkou rychlost. Pak přidejte směs droždí s mlékem a hněťte stále na nízkou rychlost. Poté přidejte jedno vejce a hněťte ještě 5 minut. Jakmile máte homogenní těsto, přidejte 100 g másla pokojové teploty nakrájeného na kousky. Pokračujte v hnětení 15 minut na střední rychlost nebo můžete těsto zpracovat ručně.
2
Nádobu zakryjte čistou, mírně vlhkou utěrkou. Nechte těsto odpočívat při pokojové teplotě po dobu 2 hodin, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Potom vytvořte na pomoučeném povrchu z těsta obdélník o rozměrech přibližně 50 × 30 cm. Rozetřete 150 g pesta po celé ploše, jen ponechte 1 cm okrajů volných. Pak rozetřete kachní paštiku a přidejte 150 g sýra Fourme d’Ambert na malé kousky.
3
Opatrně srolujte těsto do dlouhého válečku, který následně podélně rozkrojte na dvě poloviny. Tyto poloviny vzájemně křížením propleťte a vytvořte kruh spojením obou konců. Pletenec vložte do formy na dort a nechte odpočívat 1,5 hodiny pod utěrkou.
4
Pletenec potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě na 180 °C po dobu 45 minut. Upleťte si ty pravé Vánoce.
1
Rozmíchejte 25 g čerstvého droždí ve 200 ml teplého mléka a nechte 10 minut odpočívat. Do nádoby robotu na těsto přidejte 500 g hladké mouky, 5 g soli, 30 g cukru a nechte zpracovávat na nízkou rychlost. Pak přidejte směs droždí s mlékem a hněťte stále na nízkou rychlost. Poté přidejte jedno vejce a hněťte ještě 5 minut. Jakmile máte homogenní těsto, přidejte 100 g másla pokojové teploty nakrájeného na kousky. Pokračujte v hnětení 15 minut na střední rychlost nebo můžete těsto zpracovat ručně.
2
Nádobu zakryjte čistou, mírně vlhkou utěrkou. Nechte těsto odpočívat při pokojové teplotě po dobu 2 hodin, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Potom vytvořte na pomoučeném povrchu z těsta obdélník o rozměrech přibližně 50 × 30 cm. Rozetřete 150 g pesta po celé ploše, jen ponechte 1 cm okrajů volných. Pak rozetřete kachní paštiku a přidejte 150 g sýra Fourme d’Ambert na malé kousky.
3
Opatrně srolujte těsto do dlouhého válečku, který následně podélně rozkrojte na dvě poloviny. Tyto poloviny vzájemně křížením propleťte a vytvořte kruh spojením obou konců. Pletenec vložte do formy na dort a nechte odpočívat 1,5 hodiny pod utěrkou.
4
Pletenec potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě na 180 °C po dobu 45 minut. Upleťte si ty pravé Vánoce.