Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVánoční makronky s pomerančovou a skořicovou ganache od Heleny Fléglové
Albert logoAlbert logo
  • Vánoční makronky s pomerančovou a skořicovou ganache od Heleny Fléglové

Vánoční makronky s pomerančovou a skořicovou ganache od Heleny Fléglové

Vánoční makronky s pomerančovou a skořicovou ganache od Heleny Fléglové
Náročné
Více než 60 minut
0/5
Francouzská
Bezlepkové
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
35 porcí
  • Mouka mandlová 200 g
  • Cukr moučkový 200 g
  • Kakao holandské 2 g
  • Skořice mletá 5 g
  • Vaječný bílek 136 g
  • Voda 80 g
  • Cukr krupicový 220 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 180 g
  • Med 15 g
  • Pomerančová kůra 5 g
  • Čokoláda bílá 260 g
  • Máslo 70 g
  • Sůl 3 g
  • Citronová šťáva 10 g
  • Mouka mandlová 200 g
  • Cukr moučkový 200 g
  • Kakao holandské 2 g
  • Skořice mletá 5 g
  • Vaječný bílek 136 g
  • Voda 80 g
  • Cukr krupicový 220 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 180 g
  • Med 15 g
  • Pomerančová kůra 5 g
  • Čokoláda bílá 260 g
  • Máslo 70 g
  • Sůl 3 g
  • Citronová šťáva 10 g

Příprava

1
Ve stolním mixéru společně promixujte najemno 200 g mandlové mouky, 200 g moučkového cukru, 2 g holandského kakaa a 3 g mleté skořice a přesypte do mísy. Přidejte 68 g bílků, vše důkladně propracujte stěrkou v pevnou homogenní hmotu a dejte stranou.
2
Do menšího kastrolku dejte při střední teplotě vařit 80 g vody s 220 g cukru a začněte zároveň šlehat 68 g bílků. Ve chvíli, kdy teplota sirupu dosáhne 118 °C, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na bílky a pokračujte ve šlehání do zchladnutí na 40–45 °C a zpevnění sněhu. Sníh po částech vmíchejte stěrkou do mandlové směsi. Cílem je hladká hmota tekoucí jako láva. Hmotou naplňte cukrářský sáček s trubičkou o průměru 8–10 mm a nastříkejte makronky na silikonovou fólii nebo plech s pečicím papírem. Makronky nechte na plechu vysušit, až jsou pevné a na dotek nelepivé, přibližně 30 minut. Poté je pečte v troubě na 140 °C po dobu 16 minut.
3
Do hrnce vlijte 180 g smetany, přidejte 15 g medu, 2 g mleté skořice, 5 g pomerančové kůry a na mírném ohni zahřejte. Hrnec přikryjte potravinářskou fólií a nechte aspoň 10 minut fúzovat, aby se koření rozvonělo. Mezitím povolte 260 g čokolády v mikrovlnné troubě, nalijte na ni smetanovou směs a promixujte ponorným mixérem. Přidejte 70 g másla, 3 g soli, znovu promixujte, nakonec přilijte 10 g citronové šťávy a opět vše naposledy promixujte. Pomerančovoskořicovou ganache nalijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií na kontakt a nechte zkrystalizovat v lednici 6 hodin na nízkou vrstvu v libovolné misce, nejlépe přes noc.
4
Makronky spárujte a naplňte je připravenou ganache. Do středu pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 8–10 mm nastříkejte náplň, přiklopte druhou makronkou a slepte. Nechte alespoň den odležet a uchovávejte v lednici.
1
Ve stolním mixéru společně promixujte najemno 200 g mandlové mouky, 200 g moučkového cukru, 2 g holandského kakaa a 3 g mleté skořice a přesypte do mísy. Přidejte 68 g bílků, vše důkladně propracujte stěrkou v pevnou homogenní hmotu a dejte stranou.
2
Do menšího kastrolku dejte při střední teplotě vařit 80 g vody s 220 g cukru a začněte zároveň šlehat 68 g bílků. Ve chvíli, kdy teplota sirupu dosáhne 118 °C, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na bílky a pokračujte ve šlehání do zchladnutí na 40–45 °C a zpevnění sněhu. Sníh po částech vmíchejte stěrkou do mandlové směsi. Cílem je hladká hmota tekoucí jako láva. Hmotou naplňte cukrářský sáček s trubičkou o průměru 8–10 mm a nastříkejte makronky na silikonovou fólii nebo plech s pečicím papírem. Makronky nechte na plechu vysušit, až jsou pevné a na dotek nelepivé, přibližně 30 minut. Poté je pečte v troubě na 140 °C po dobu 16 minut.
3
Do hrnce vlijte 180 g smetany, přidejte 15 g medu, 2 g mleté skořice, 5 g pomerančové kůry a na mírném ohni zahřejte. Hrnec přikryjte potravinářskou fólií a nechte aspoň 10 minut fúzovat, aby se koření rozvonělo. Mezitím povolte 260 g čokolády v mikrovlnné troubě, nalijte na ni smetanovou směs a promixujte ponorným mixérem. Přidejte 70 g másla, 3 g soli, znovu promixujte, nakonec přilijte 10 g citronové šťávy a opět vše naposledy promixujte. Pomerančovoskořicovou ganache nalijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií na kontakt a nechte zkrystalizovat v lednici 6 hodin na nízkou vrstvu v libovolné misce, nejlépe přes noc.
4
Makronky spárujte a naplňte je připravenou ganache. Do středu pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 8–10 mm nastříkejte náplň, přiklopte druhou makronkou a slepte. Nechte alespoň den odležet a uchovávejte v lednici.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Pro rovnoměrné upečení makronek sledujte teplotu v troubě teploměrem. Předehřejte troubu před každým vloženým plechem.
  • Skladování
    Makronky zabalte důkladně do potravinářské fólie, vložte do uzavíratelné krabičky a skladujte v mrazáku. Po vyndání nechte postupně v lednici povolit a můžete servírovat.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 18 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 18 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 18 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 18 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.