1
Plech vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Papír lépe přilne k plechu. Ve vodní lázni rozehřejte 100 g čokolády s 2 lžícemi oleje a 1 lžičkou vanilkového aroma.
2
Vejce pokojové teploty rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte sníh, do kterého postupně vmíchejte 100 g moučkového cukru. V druhé míse vyšlehejte žloutky se 150 g cukru krystalu do husté pěny. Vlijte čokoládovou směs, vsypte 90 g kakaa, mouku, sůl a vše zapracujte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
3
Těsto přelijte na plech a špachtlí urovnejte povrch do rovné vrstvy. Pečte 10 minut v troubě na 180 °C.
4
Čistou utěrku zasypte směsí kakaa a moučkového cukru. Pomocí nože oddělte těsto od pečicího papíru a přesuňte na připravenou utěrku. Pomocí utěrky zarolujte a nechte asi 20 minut odležet.
5
V misce promíchejte 2 lžíce cukru krystalu se 2 lžícemi horké vody a rumem. Plát rozmotejte a zakapejte cukrovou vodou. Vyšlehejte 200 ml smetany se 2 lžícemi moučkového cukru. Šlehačku natřete na plát a pomocí utěrky opatrně zarolujte. Vložte do lednice.
6
Na čokoládový krém rozpusťte ve vodní lázni zbylou čokoládu. Do druhé mísy vložte máslo pokojové teploty, cukr krystal, 1⁄2 lžičky aroma a smetanu. Ušlehejte tuhý krém, do kterého ke konci opatrně zašlehejte čokoládu.
7
Z rolády nakoso odřízněte 10cm kus a rovně asi 4cm kus. Zbylou část rolády potřete čokoládovým krémem. Z boků přilepte nakoso odkrojené kousky pro vytvoření větvového efektu. Dotřete krémem a vidličkou vyryjte rýhy jako na kůře stromu. Před podáváním nechte 2 hodiny chladit.
1
Plech vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Papír lépe přilne k plechu. Ve vodní lázni rozehřejte 100 g čokolády s 2 lžícemi oleje a 1 lžičkou vanilkového aroma.
2
Vejce pokojové teploty rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte sníh, do kterého postupně vmíchejte 100 g moučkového cukru. V druhé míse vyšlehejte žloutky se 150 g cukru krystalu do husté pěny. Vlijte čokoládovou směs, vsypte 90 g kakaa, mouku, sůl a vše zapracujte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
3
Těsto přelijte na plech a špachtlí urovnejte povrch do rovné vrstvy. Pečte 10 minut v troubě na 180 °C.
4
Čistou utěrku zasypte směsí kakaa a moučkového cukru. Pomocí nože oddělte těsto od pečicího papíru a přesuňte na připravenou utěrku. Pomocí utěrky zarolujte a nechte asi 20 minut odležet.
5
V misce promíchejte 2 lžíce cukru krystalu se 2 lžícemi horké vody a rumem. Plát rozmotejte a zakapejte cukrovou vodou. Vyšlehejte 200 ml smetany se 2 lžícemi moučkového cukru. Šlehačku natřete na plát a pomocí utěrky opatrně zarolujte. Vložte do lednice.
6
Na čokoládový krém rozpusťte ve vodní lázni zbylou čokoládu. Do druhé mísy vložte máslo pokojové teploty, cukr krystal, 1⁄2 lžičky aroma a smetanu. Ušlehejte tuhý krém, do kterého ke konci opatrně zašlehejte čokoládu.
7
Z rolády nakoso odřízněte 10cm kus a rovně asi 4cm kus. Zbylou část rolády potřete čokoládovým krémem. Z boků přilepte nakoso odkrojené kousky pro vytvoření větvového efektu. Dotřete krémem a vidličkou vyryjte rýhy jako na kůře stromu. Před podáváním nechte 2 hodiny chladit.