Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVánočka s mandlemi, pomerančovou kůrou a kardamomem
Albert logoAlbert logo
  • Vánočka s mandlemi, pomerančovou kůrou a kardamomem

Vánočka s mandlemi, pomerančovou kůrou a kardamomem

Vánočka s mandlemi, pomerančovou kůrou a kardamomem
Náročné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Máslo 100 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Mléko 250 ml
  • Med 20 g
  • Sůl
  • Cukr krupicový 80 g
  • Pomeranč 1 ks
  • Vejce 2 ks
  • Kardamom mletý 1/2 člž
  • Mandle plátky 200 g
  • Cukr moučkový 1 člž
  • Máslo 100 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Mléko 250 ml
  • Med 20 g
  • Sůl
  • Cukr krupicový 80 g
  • Pomeranč 1 ks
  • Vejce 2 ks
  • Kardamom mletý 1/2 člž
  • Mandle plátky 200 g
  • Cukr moučkový 1 člž

Příprava

1
Do mísy nasypte mouku, rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Přidejte med, cukr, špetku soli, lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 vejce a kardamom. Vše dobře promíchejte. Do těsta přidejte kousky změklého másla a hněťte dohladka. Pak zapracujte do těsta 100 g mandlí.
2
Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3
Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku podle následujícího postupu.
4
Položte vedle sebe 4 prameny a začněte zaplétat zprostřed. V levé dvojici položte levý pramen přes pravý, to samé pak i v pravé dvojici.
5
V prostřední dvojici přeložte obráceně – pravý pramen přes levý. Pokračujte znovu přeložením levého pramenu přes pravý u obou dvojic a následně pravého přes levý u středové dvojice.
6
Opakujte až do konce, poté stiskněte prameny pevně k sobě a zahněte dospodu. Otočte a stejným způsobem vánočku dopleťte i z druhé strany.
7
Další patro vánočky spleťte ze tří pramenů jako cop. Poslední dva prameny položte vedle sebe a zamotejte jeden přes druhý.
8
Spodní patro položte na plech a hranou ruky zatlačte na střed, poté přidejte druhé patro a stejně stlačte střed vánočky. Nakonec přidejte poslední patro a konce zahněte pod vánočku.
9
Zapletenou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem, ozdobte zbylými plátky mandlí a na obou koncích do ní pro zpevnění zapíchněte špejle namočené do vody.
10
Vložte ji do trouby na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte 1 hodinu. Pokud by vánočka rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem. Je upečená, když zůstane špejle zapíchnutá do středu vánočky po vytažení suchá.
11
Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.
1
Do mísy nasypte mouku, rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Přidejte med, cukr, špetku soli, lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 vejce a kardamom. Vše dobře promíchejte. Do těsta přidejte kousky změklého másla a hněťte dohladka. Pak zapracujte do těsta 100 g mandlí.
2
Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3
Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku podle následujícího postupu.
4
Položte vedle sebe 4 prameny a začněte zaplétat zprostřed. V levé dvojici položte levý pramen přes pravý, to samé pak i v pravé dvojici.
5
V prostřední dvojici přeložte obráceně – pravý pramen přes levý. Pokračujte znovu přeložením levého pramenu přes pravý u obou dvojic a následně pravého přes levý u středové dvojice.
6
Opakujte až do konce, poté stiskněte prameny pevně k sobě a zahněte dospodu. Otočte a stejným způsobem vánočku dopleťte i z druhé strany.
7
Další patro vánočky spleťte ze tří pramenů jako cop. Poslední dva prameny položte vedle sebe a zamotejte jeden přes druhý.
8
Spodní patro položte na plech a hranou ruky zatlačte na střed, poté přidejte druhé patro a stejně stlačte střed vánočky. Nakonec přidejte poslední patro a konce zahněte pod vánočku.
9
Zapletenou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem, ozdobte zbylými plátky mandlí a na obou koncích do ní pro zpevnění zapíchněte špejle namočené do vody.
10
Vložte ji do trouby na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte 1 hodinu. Pokud by vánočka rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem. Je upečená, když zůstane špejle zapíchnutá do středu vánočky po vytažení suchá.
11
Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.