1
Do mísy nasypte mouku, rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Přidejte med, cukr, špetku soli, lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 vejce a kardamom. Vše dobře promíchejte. Do těsta přidejte kousky změklého másla a hněťte dohladka. Pak zapracujte do těsta 100 g mandlí.
2
Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3
Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku podle následujícího postupu.
4
Položte vedle sebe 4 prameny a začněte zaplétat zprostřed. V levé dvojici položte levý pramen přes pravý, to samé pak i v pravé dvojici.
5
V prostřední dvojici přeložte obráceně – pravý pramen přes levý. Pokračujte znovu přeložením levého pramenu přes pravý u obou dvojic a následně pravého přes levý u středové dvojice.
6
Opakujte až do konce, poté stiskněte prameny pevně k sobě a zahněte dospodu. Otočte a stejným způsobem vánočku dopleťte i z druhé strany.
7
Další patro vánočky spleťte ze tří pramenů jako cop. Poslední dva prameny položte vedle sebe a zamotejte jeden přes druhý.
8
Spodní patro položte na plech a hranou ruky zatlačte na střed, poté přidejte druhé patro a stejně stlačte střed vánočky. Nakonec přidejte poslední patro a konce zahněte pod vánočku.
9
Zapletenou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem, ozdobte zbylými plátky mandlí a na obou koncích do ní pro zpevnění zapíchněte špejle namočené do vody.
10
Vložte ji do trouby na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte 1 hodinu. Pokud by vánočka rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem. Je upečená, když zůstane špejle zapíchnutá do středu vánočky po vytažení suchá.
11
Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.
1
Do mísy nasypte mouku, rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Přidejte med, cukr, špetku soli, lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 vejce a kardamom. Vše dobře promíchejte. Do těsta přidejte kousky změklého másla a hněťte dohladka. Pak zapracujte do těsta 100 g mandlí.
2
Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3
Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku podle následujícího postupu.
4
Položte vedle sebe 4 prameny a začněte zaplétat zprostřed. V levé dvojici položte levý pramen přes pravý, to samé pak i v pravé dvojici.
5
V prostřední dvojici přeložte obráceně – pravý pramen přes levý. Pokračujte znovu přeložením levého pramenu přes pravý u obou dvojic a následně pravého přes levý u středové dvojice.
6
Opakujte až do konce, poté stiskněte prameny pevně k sobě a zahněte dospodu. Otočte a stejným způsobem vánočku dopleťte i z druhé strany.
7
Další patro vánočky spleťte ze tří pramenů jako cop. Poslední dva prameny položte vedle sebe a zamotejte jeden přes druhý.
8
Spodní patro položte na plech a hranou ruky zatlačte na střed, poté přidejte druhé patro a stejně stlačte střed vánočky. Nakonec přidejte poslední patro a konce zahněte pod vánočku.
9
Zapletenou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem, ozdobte zbylými plátky mandlí a na obou koncích do ní pro zpevnění zapíchněte špejle namočené do vody.
10
Vložte ji do trouby na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte 1 hodinu. Pokud by vánočka rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem. Je upečená, když zůstane špejle zapíchnutá do středu vánočky po vytažení suchá.
11
Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.