1
V odměrce rozmíchejte vidličkou 30 g droždí a lžičku cukru krupice na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odležet, než vzejde kvásek. Do mísy prosejte 500 g mouky, špetku soli, 75 g cukru krupice, vanilkový cukr, kůru z dobře omytého bio pomeranče a ¼ lžičky mletého muškátového oříšku. Uprostřed směsi udělejte důlek. Dovnitř vlijte vzešlý kvásek, 100 ml vlažného mléka, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla. Vše uhněťte pomocí robotu na hladké těsto, až se bude odlepovat od stěn mísy. Zformujte do velké koule, tu zlehka poprašte moukou. Nechte kynout v míse překryté utěrkou 90 minut na teplém místě. Do misky vsypte 50 g rozinek a nechte je nasáknout 2 lžícemi rumu smíchanými s teplou vodou.
2
Kynuté těsto lehce prohněťte, abyste vytlačili vzduch. Nasekejte nahrubo 25 g mandlí. Rozinky sceďte a spolu s mandlemi zapracujte do vykynutého těsta. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Z nich vyválejte 30 cm dlouhé válečky. Ze 4 pramenů upleťte cop. Konce copu stáhněte k sobě a zahněte dospodu. Cop přeneste na plech opatřený pečicím papírem a hranou dlaně vytvořte uprostřed lehkou prohlubeň. Bílky z oddělených vajec prošlehejte vidličkou a cop jimi potřete.
3
Z dalších tří válečků upleťte klasický cop. Konce opět stáhněte, zahněte dospod a přendejte na plech, na spodní díl vánočky. Opět doprostřed vytvarujte dlaní lehkou prohlubeň a potřete bílkem. Poslední váleček rozdělte na polovinu a ještě více rozválejte na dva tenké hady. Oba díly zapleťte do sebe. Přendejte jednoduchý cop na vánočku a konce přetáhněte na koncích až dospod vánočky. Opět potřete bílkem, dozdobte zbývajícími 25 g mandlí a nechte ještě hodinu kynout na plechu.
4
Vánočku pečte v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a dopékejte 40 minut dozlatova. Pokud vám příliš hnědne, přikryjte ji alobalem. Po upečení nechte vánočku vychladnout a poprašte ji moučkovým cukrem. Měkká vánočka nesmí na sváteční snídani chybět.
1
V odměrce rozmíchejte vidličkou 30 g droždí a lžičku cukru krupice na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odležet, než vzejde kvásek. Do mísy prosejte 500 g mouky, špetku soli, 75 g cukru krupice, vanilkový cukr, kůru z dobře omytého bio pomeranče a ¼ lžičky mletého muškátového oříšku. Uprostřed směsi udělejte důlek. Dovnitř vlijte vzešlý kvásek, 100 ml vlažného mléka, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla. Vše uhněťte pomocí robotu na hladké těsto, až se bude odlepovat od stěn mísy. Zformujte do velké koule, tu zlehka poprašte moukou. Nechte kynout v míse překryté utěrkou 90 minut na teplém místě. Do misky vsypte 50 g rozinek a nechte je nasáknout 2 lžícemi rumu smíchanými s teplou vodou.
2
Kynuté těsto lehce prohněťte, abyste vytlačili vzduch. Nasekejte nahrubo 25 g mandlí. Rozinky sceďte a spolu s mandlemi zapracujte do vykynutého těsta. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Z nich vyválejte 30 cm dlouhé válečky. Ze 4 pramenů upleťte cop. Konce copu stáhněte k sobě a zahněte dospodu. Cop přeneste na plech opatřený pečicím papírem a hranou dlaně vytvořte uprostřed lehkou prohlubeň. Bílky z oddělených vajec prošlehejte vidličkou a cop jimi potřete.
3
Z dalších tří válečků upleťte klasický cop. Konce opět stáhněte, zahněte dospod a přendejte na plech, na spodní díl vánočky. Opět doprostřed vytvarujte dlaní lehkou prohlubeň a potřete bílkem. Poslední váleček rozdělte na polovinu a ještě více rozválejte na dva tenké hady. Oba díly zapleťte do sebe. Přendejte jednoduchý cop na vánočku a konce přetáhněte na koncích až dospod vánočky. Opět potřete bílkem, dozdobte zbývajícími 25 g mandlí a nechte ještě hodinu kynout na plechu.
4
Vánočku pečte v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a dopékejte 40 minut dozlatova. Pokud vám příliš hnědne, přikryjte ji alobalem. Po upečení nechte vánočku vychladnout a poprašte ji moučkovým cukrem. Měkká vánočka nesmí na sváteční snídani chybět.