Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVánočka jako od babičky
Albert logoAlbert logo
  • Vánočka jako od babičky

Vánočka jako od babičky

Vánočka jako od babičky
Snadné
Více než 60 minut
1/5
Česká
Vánoce
Snídaně

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Cukr krupicový 80 g
  • Mouka hladká 510 g
  • Mléko plnotučné 200 ml
  • Sůl
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Pomeranč BIO 1 ks
  • Muškátový oříšek 1/4 člž
  • Vejce 2 ks
  • Máslo 100 g
  • Rozinky 50 g
  • Rum 2 plž
  • Mandle loupané 50 g
  • Cukr moučkový 50 g
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Cukr krupicový 80 g
  • Mouka hladká 510 g
  • Mléko plnotučné 200 ml
  • Sůl
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Pomeranč BIO 1 ks
  • Muškátový oříšek 1/4 člž
  • Vejce 2 ks
  • Máslo 100 g
  • Rozinky 50 g
  • Rum 2 plž
  • Mandle loupané 50 g
  • Cukr moučkový 50 g

Příprava

1
V odměrce rozmíchejte vidličkou 30 g droždí a lžičku cukru krupice na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odležet, než vzejde kvásek. Do mísy prosejte 500 g mouky, špetku soli, 75 g cukru krupice, vanilkový cukr, kůru z dobře omytého bio pomeranče a ¼ lžičky mletého muškátového oříšku. Uprostřed směsi udělejte důlek. Dovnitř vlijte vzešlý kvásek, 100 ml vlažného mléka, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla. Vše uhněťte pomocí robotu na hladké těsto, až se bude odlepovat od stěn mísy. Zformujte do velké koule, tu zlehka poprašte moukou. Nechte kynout v míse překryté utěrkou 90 minut na teplém místě. Do misky vsypte 50 g rozinek a nechte je nasáknout 2 lžícemi rumu smíchanými s teplou vodou.
2
Kynuté těsto lehce prohněťte, abyste vytlačili vzduch. Nasekejte nahrubo 25 g mandlí. Rozinky sceďte a spolu s mandlemi zapracujte do vykynutého těsta. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Z nich vyválejte 30 cm dlouhé válečky. Ze 4 pramenů upleťte cop. Konce copu stáhněte k sobě a zahněte dospodu. Cop přeneste na plech opatřený pečicím papírem a hranou dlaně vytvořte uprostřed lehkou prohlubeň. Bílky z oddělených vajec prošlehejte vidličkou a cop jimi potřete.
3
Z dalších tří válečků upleťte klasický cop. Konce opět stáhněte, zahněte dospod a přendejte na plech, na spodní díl vánočky. Opět doprostřed vytvarujte dlaní lehkou prohlubeň a potřete bílkem. Poslední váleček rozdělte na polovinu a ještě více rozválejte na dva tenké hady. Oba díly zapleťte do sebe. Přendejte jednoduchý cop na vánočku a konce přetáhněte na koncích až dospod vánočky. Opět potřete bílkem, dozdobte zbývajícími 25 g mandlí a nechte ještě hodinu kynout na plechu.
4
Vánočku pečte v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a dopékejte 40 minut dozlatova. Pokud vám příliš hnědne, přikryjte ji alobalem. Po upečení nechte vánočku vychladnout a poprašte ji moučkovým cukrem. Měkká vánočka nesmí na sváteční snídani chybět.
1
V odměrce rozmíchejte vidličkou 30 g droždí a lžičku cukru krupice na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odležet, než vzejde kvásek. Do mísy prosejte 500 g mouky, špetku soli, 75 g cukru krupice, vanilkový cukr, kůru z dobře omytého bio pomeranče a ¼ lžičky mletého muškátového oříšku. Uprostřed směsi udělejte důlek. Dovnitř vlijte vzešlý kvásek, 100 ml vlažného mléka, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla. Vše uhněťte pomocí robotu na hladké těsto, až se bude odlepovat od stěn mísy. Zformujte do velké koule, tu zlehka poprašte moukou. Nechte kynout v míse překryté utěrkou 90 minut na teplém místě. Do misky vsypte 50 g rozinek a nechte je nasáknout 2 lžícemi rumu smíchanými s teplou vodou.
2
Kynuté těsto lehce prohněťte, abyste vytlačili vzduch. Nasekejte nahrubo 25 g mandlí. Rozinky sceďte a spolu s mandlemi zapracujte do vykynutého těsta. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Z nich vyválejte 30 cm dlouhé válečky. Ze 4 pramenů upleťte cop. Konce copu stáhněte k sobě a zahněte dospodu. Cop přeneste na plech opatřený pečicím papírem a hranou dlaně vytvořte uprostřed lehkou prohlubeň. Bílky z oddělených vajec prošlehejte vidličkou a cop jimi potřete.
3
Z dalších tří válečků upleťte klasický cop. Konce opět stáhněte, zahněte dospod a přendejte na plech, na spodní díl vánočky. Opět doprostřed vytvarujte dlaní lehkou prohlubeň a potřete bílkem. Poslední váleček rozdělte na polovinu a ještě více rozválejte na dva tenké hady. Oba díly zapleťte do sebe. Přendejte jednoduchý cop na vánočku a konce přetáhněte na koncích až dospod vánočky. Opět potřete bílkem, dozdobte zbývajícími 25 g mandlí a nechte ještě hodinu kynout na plechu.
4
Vánočku pečte v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a dopékejte 40 minut dozlatova. Pokud vám příliš hnědne, přikryjte ji alobalem. Po upečení nechte vánočku vychladnout a poprašte ji moučkovým cukrem. Měkká vánočka nesmí na sváteční snídani chybět.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Nezbyl vám čas na pečení? Ochutnejte naši ručně pletenou vánočku z kynutého těsta od pekařů z Albertova Pekařství.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 19 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 19 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 11.12.2024 do 17.12.2024

Platný ještě 19 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 19 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.