1
Kovový rendlík o objemu asi litr a čtvrt pořádně vychlaďte v mrazáku. Pak do rendlíku vlijte mléko a smetanu a vmíchejte dřeň vyškrabanou z lusku i celý lusk. Přiveďte k varu a poté odstavte a nechte 5 minut chladnout. Vyjměte lusk.
2
Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé a velmi nadýchané pěny – pomůže i zmrzlině být nadýchaná a hladká. Pak vmíchejte do smetanové směsi v rendlíku.
3
Přelijte do čistého hrnce a za občasného míchání zahřívejte na co nejnižším plameni asi 20 minut, aby směs zhoustla a udržela se na vařečce.
4
Zhoustlou směs poté přendejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup, a nechte 30 minut chladnout. Pak dejte na 2 hodiny do chladničky.
5
Přendejte do formy na zmrzlinu, přetáhněte fólií a dejte na 6 hodin (nebo na tak dlouho, aby byla směs skoro zmrzlá) do mrazáku. Pak nožem zmrzlinu načechrejte, rozrušte ledové krystaly a přendejte ji do velké mísy.
6
Skoro ztuhlou zmrzlinu našlehejte ručním elektrickým šlehačem – dodá jí to lehkost a hebkou strukturu. Pak opět přeneste do formy na zmrzlinu a dejte na další 4 hodiny mrazit.
1
Kovový rendlík o objemu asi litr a čtvrt pořádně vychlaďte v mrazáku. Pak do rendlíku vlijte mléko a smetanu a vmíchejte dřeň vyškrabanou z lusku i celý lusk. Přiveďte k varu a poté odstavte a nechte 5 minut chladnout. Vyjměte lusk.
2
Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé a velmi nadýchané pěny – pomůže i zmrzlině být nadýchaná a hladká. Pak vmíchejte do smetanové směsi v rendlíku.
3
Přelijte do čistého hrnce a za občasného míchání zahřívejte na co nejnižším plameni asi 20 minut, aby směs zhoustla a udržela se na vařečce.
4
Zhoustlou směs poté přendejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup, a nechte 30 minut chladnout. Pak dejte na 2 hodiny do chladničky.
5
Přendejte do formy na zmrzlinu, přetáhněte fólií a dejte na 6 hodin (nebo na tak dlouho, aby byla směs skoro zmrzlá) do mrazáku. Pak nožem zmrzlinu načechrejte, rozrušte ledové krystaly a přendejte ji do velké mísy.
6
Skoro ztuhlou zmrzlinu našlehejte ručním elektrickým šlehačem – dodá jí to lehkost a hebkou strukturu. Pak opět přeneste do formy na zmrzlinu a dejte na další 4 hodiny mrazit.