1
Ve velké míse zpracujte 650 g mouky, sůl, 180 g másla a 280 g tuku do struktury připomínající drobenku. Postupně přidávejte 240 ml ledové vody a spojte v hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
2
V míse smíchejte třešně, maliny, cukr, škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a odložte stranou.
3
Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si plech – vymažte ho tukem a vyložte pečicím papírem.
4
Z poloviny těsta vyválejte plát o něco větší než je plech, přesuňte ho na plech a prsty upravte okraje. Lžící nandejte náplň a rozdělte na ni 30 g másla pokrájeného na kousíčky.
5
Druhou část těsta vyválejte, nakrájejte rádýlkem na proužky a vytvořte z nich na povrchu koláče mřížku.
6
Potřete ji rozšlehaným vejcem s mlékem a posypte mandlovými lupínky. Koláč zakryjte alobalem a dejte do trouby.
7
Po 20 minutách snižte teplotu na 190 °C, odstraňte alobal a pečte ještě 30–35 minut.
1
Ve velké míse zpracujte 650 g mouky, sůl, 180 g másla a 280 g tuku do struktury připomínající drobenku. Postupně přidávejte 240 ml ledové vody a spojte v hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
2
V míse smíchejte třešně, maliny, cukr, škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a odložte stranou.
3
Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si plech – vymažte ho tukem a vyložte pečicím papírem.
4
Z poloviny těsta vyválejte plát o něco větší než je plech, přesuňte ho na plech a prsty upravte okraje. Lžící nandejte náplň a rozdělte na ni 30 g másla pokrájeného na kousíčky.
5
Druhou část těsta vyválejte, nakrájejte rádýlkem na proužky a vytvořte z nich na povrchu koláče mřížku.
6
Potřete ji rozšlehaným vejcem s mlékem a posypte mandlovými lupínky. Koláč zakryjte alobalem a dejte do trouby.
7
Po 20 minutách snižte teplotu na 190 °C, odstraňte alobal a pečte ještě 30–35 minut.