Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyTradiční trdelník jako z vánočního trhu
Albert logoAlbert logo
  • Tradiční trdelník jako z vánočního trhu

Tradiční trdelník jako z vánočního trhu

Když jdete po ulici a zavoní trdelník, málokdo odolá. Připravte si tento dezert z kynutého těsta také doma. Je z pár jednoduchých ingrediencí a ten domácí určitě vyjde pro celou rodinu levněji.
Tradiční trdelník jako z vánočního trhu
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Máslo 60 g
  • Mléko 140 ml
  • Cukr krupicový 2 plž
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Sůl
  • Cukr skořicový 20 g
  • Sádlo 60 g
  • Vejce 5 ks
  • Máslo 60 g
  • Mléko 140 ml
  • Cukr krupicový 2 plž
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Sůl
  • Cukr skořicový 20 g
  • Sádlo 60 g
  • Vejce 5 ks
Alergeny
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nichVejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Příprava

    1
    Ve 120 ml vlažného mléka zamíchejte ½ lžičky cukru a rozdrobte kostku droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.     
    2
    Do mísy prosejte 500 g polohrubé mouky se špetkou soli, přidejte 2 lžíce cukru, žloutky ze 4 vajec, 60 g rozpuštěného a vychladlého másla, 60 g sádla a vzešlý kvásek. Vypracujte v hladké a ne příliš tuhé těsto. Poprašte těsto moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zabere to přibližně 60 minut.     
    3
    Po vykynutí těsto rozválejte na 5 mm silný plát a pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na 2 cm široké pásy. Dřevěný váleček omotejte alobalem a navíjejte na něj pláty těsta. Namotejte takto dva trdelníky za sebou. Nechte kynout dalších 15 minut.     
    4
    Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Rozšlehejte vejce v misce a potřete jím trdelníky na válečku. Posypte je skořicovým cukrem, položte váleček na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut do zlatohněda. Odteď už nebude trdelník jen sezonní specialitou z vánočních trhů, ale můžete si ho dopřát tolikrát do roka, kolikrát jen budete chtít.
    1
    Ve 120 ml vlažného mléka zamíchejte ½ lžičky cukru a rozdrobte kostku droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.     
    2
    Do mísy prosejte 500 g polohrubé mouky se špetkou soli, přidejte 2 lžíce cukru, žloutky ze 4 vajec, 60 g rozpuštěného a vychladlého másla, 60 g sádla a vzešlý kvásek. Vypracujte v hladké a ne příliš tuhé těsto. Poprašte těsto moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zabere to přibližně 60 minut.     
    3
    Po vykynutí těsto rozválejte na 5 mm silný plát a pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na 2 cm široké pásy. Dřevěný váleček omotejte alobalem a navíjejte na něj pláty těsta. Namotejte takto dva trdelníky za sebou. Nechte kynout dalších 15 minut.     
    4
    Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Rozšlehejte vejce v misce a potřete jím trdelníky na válečku. Posypte je skořicovým cukrem, položte váleček na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut do zlatohněda. Odteď už nebude trdelník jen sezonní specialitou z vánočních trhů, ale můžete si ho dopřát tolikrát do roka, kolikrát jen budete chtít.

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o droždí měli vědět
      Droždí obsahuje kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae. Také jsou v něm obsaženy vitaminy skupiny B. U droždí bychom si měli dát pozor na skladování. Při teplotách do 5 stupňů Celsia kvasinky nejsou aktivní a droždí si zachovává svoji kvalitu.
    • Jak udělat trdelník zdravější
      Množství droždí v receptuře můžete upravit na polovinu.
    • TIP
      K trdelníku si můžete připravit nápoj z přírodního kakaa a mléka.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 6 dní

    Od 13.11.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 6 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 48 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 6 dní

    Od 13.11.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 6 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 20 dní

    Od 13.11.2024 do 03.12.2024

    Platný ještě 48 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.