1
Očistěte 1 kg svíčkové nebo zadního hovězího, osušte a prošpikujte 60 g slaniny nakrájené na špalíky. Poté maso důkladně osolte a opepřete.
2
Kořenovou zeleninu očistěte, nastrouhejte nahrubo na struhadle a promíchejte s 1 lžící citronové šťávy.
3
Maso vložte do velkého hrnce se silným dnem, zasypte zeleninou, přisypte 10 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Vložte do lednice do dalšího dne odležet.
4
Druhý den podlijte maso 200 ml vývaru, vložte ho do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte asi 4–5 hodin do změknutí, dle tvaru a velikosti masa.
5
Maso vyjměte ze zeleniny a nechte na prkénku odpočinout. Z hrnce vyndejte veškeré kusy pevného koření, vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
6
Vzniklou omáčku opět prohřejte na mírném plameni.
7
V misce rozšlehejte 200 ml zakysané smetany a vlijte ji do omáčky. Vše pomalu provařte 15 minut. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
8
Na houskový knedlík nakrájejte 5 starších rohlíků na kostičky, opečte je na 20 g másla a nechte vychladnout.
9
Do mísy nasypte 400 g hrubé mouky, přidejte 1 rozšlehané vejce a 250 ml sodovky s rozpuštěnou 1 lžičkou soli. Vařečkou zpracujte v hladké a lesklé těsto, které se nepřichytává na strany mísy.
10
Vzniklé těsto rozdělte na 2 díly a z nich na lehce pomoučeném válu vytvarujte 2 podlouhlé šišky. Vložte je do osolené vroucí vody a na nízkém plameni vařte 25 minut.
11
Uvařené knedlíky vyjměte z vody a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
12
Nakrájejte na plátky, naservírujte na talíř, přelijte smetanovou omáčkou a přidejte 1–2 plátky hovězího masa. Už se vám sbíhají sliny? Dobrou chuť.
1
Očistěte 1 kg svíčkové nebo zadního hovězího, osušte a prošpikujte 60 g slaniny nakrájené na špalíky. Poté maso důkladně osolte a opepřete.
2
Kořenovou zeleninu očistěte, nastrouhejte nahrubo na struhadle a promíchejte s 1 lžící citronové šťávy.
3
Maso vložte do velkého hrnce se silným dnem, zasypte zeleninou, přisypte 10 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Vložte do lednice do dalšího dne odležet.
4
Druhý den podlijte maso 200 ml vývaru, vložte ho do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte asi 4–5 hodin do změknutí, dle tvaru a velikosti masa.
5
Maso vyjměte ze zeleniny a nechte na prkénku odpočinout. Z hrnce vyndejte veškeré kusy pevného koření, vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
6
Vzniklou omáčku opět prohřejte na mírném plameni.
7
V misce rozšlehejte 200 ml zakysané smetany a vlijte ji do omáčky. Vše pomalu provařte 15 minut. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
8
Na houskový knedlík nakrájejte 5 starších rohlíků na kostičky, opečte je na 20 g másla a nechte vychladnout.
9
Do mísy nasypte 400 g hrubé mouky, přidejte 1 rozšlehané vejce a 250 ml sodovky s rozpuštěnou 1 lžičkou soli. Vařečkou zpracujte v hladké a lesklé těsto, které se nepřichytává na strany mísy.
10
Vzniklé těsto rozdělte na 2 díly a z nich na lehce pomoučeném válu vytvarujte 2 podlouhlé šišky. Vložte je do osolené vroucí vody a na nízkém plameni vařte 25 minut.
11
Uvařené knedlíky vyjměte z vody a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
12
Nakrájejte na plátky, naservírujte na talíř, přelijte smetanovou omáčkou a přidejte 1–2 plátky hovězího masa. Už se vám sbíhají sliny? Dobrou chuť.