1
Pokud máte celého kapra, odřízněte hlavu a ocas a velmi ostrým nožem jej rozřízněte na poloviny – začněte nad páteří a dokrojte až k ocasu. Půlky omyjte, osušte a zbavte kůže a velkých kostí. „Kůži odřezávám z kapra vždy, abych si lépe vychutnal čistou chuť masa, zejména v trojobalu. Kůže má také za ,vinu‘ onen bahenní zápach masa, takže ji rad obětuji,“ říká šéfkuchař Jiří Štift. Půlku ryby vždy položte na prkénko kůži dolů a těsně nad ní ostrým nožem odřezávejte, pak otočte a odřízněte případné zbytky kůže. Poté rukou nahmatejte žebra a celý díl odkrojte. „Přijdete sice o část masa a filet se zmenší, ale budete mít kousky masa bez velkých kostí a odřezky můžete použít do rybí polévky,“ mini Jiří Štift.
2
Teprve takto připravené poloviny nakrájejte na filety. Z obou stran je osolte a opepřete. Hladkou mouku nasypte do misky, vajíčka vyklepněte do druhé a mírně je našlehejte. Do třetí misky si dejte strouhanku. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte do strouhanky. „Bylinky strouhanku osvěží nejen vizuálně, ale jsou znát i v chuti. A použit se dají jakékoliv, které máte po ruce – pažitka, petrželka, tymián, kerblík či oregano,“ říká Jiří Štift.
3
Začněte obalovat rybí kousky, nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla. „Někdy rybu smažím na olivovém oleji a na hotové porce dám kousek másla. To je taky osvědčené,“ dodává šéfkuchař.
1
Pokud máte celého kapra, odřízněte hlavu a ocas a velmi ostrým nožem jej rozřízněte na poloviny – začněte nad páteří a dokrojte až k ocasu. Půlky omyjte, osušte a zbavte kůže a velkých kostí. „Kůži odřezávám z kapra vždy, abych si lépe vychutnal čistou chuť masa, zejména v trojobalu. Kůže má také za ,vinu‘ onen bahenní zápach masa, takže ji rad obětuji,“ říká šéfkuchař Jiří Štift. Půlku ryby vždy položte na prkénko kůži dolů a těsně nad ní ostrým nožem odřezávejte, pak otočte a odřízněte případné zbytky kůže. Poté rukou nahmatejte žebra a celý díl odkrojte. „Přijdete sice o část masa a filet se zmenší, ale budete mít kousky masa bez velkých kostí a odřezky můžete použít do rybí polévky,“ mini Jiří Štift.
2
Teprve takto připravené poloviny nakrájejte na filety. Z obou stran je osolte a opepřete. Hladkou mouku nasypte do misky, vajíčka vyklepněte do druhé a mírně je našlehejte. Do třetí misky si dejte strouhanku. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte do strouhanky. „Bylinky strouhanku osvěží nejen vizuálně, ale jsou znát i v chuti. A použit se dají jakékoliv, které máte po ruce – pažitka, petrželka, tymián, kerblík či oregano,“ říká Jiří Štift.
3
Začněte obalovat rybí kousky, nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla. „Někdy rybu smažím na olivovém oleji a na hotové porce dám kousek másla. To je taky osvědčené,“ dodává šéfkuchař.