1
Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev.
2
Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem.
3
Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte.
4
V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek.
5
Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
6
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu.
7
Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte.
8
Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu.
9
Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.
1
Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev.
2
Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem.
3
Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte.
4
V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek.
5
Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
6
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu.
7
Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte.
8
Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu.
9
Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.