1
Králíka omyjte, naporcujte na 6–8 kousku a ze všech stran osolte. Nejlépe v litinovém širším hrnci rozpalte olej a máslo, přisypte nastrouhanou mrkev, přidejte okapané celerové nudličky (lák uschovejte) a zhruba 10–15 minut za stálého míchání opékejte. Pak zeleninu odsuňte ke kraji a v hrnci ze všech stran opečte porce králíka. Pokud je potřeba, přidejte máslo. Nakonec maso posaďte na zeleninu, zalijte lákem z celeru a vývarem, aby maso bylo potopené, přihoďte nové koření, bobkové listy a tymián, přiklopte a tři čtvrtě hodiny vařte na středním plameni. Maso obracejte. Pak 1,5 hodiny pečte přiklopené v troubě předehřáté na 180 °C. Podlévejte. Maso vyndejte stranou, ze sosu vylovte koření a směs rozmixujte tyčovým mixérem. V části mléka rozkvedlejte mouku, přilijte zbylé mléko a pak do něj metličkou zašlehejte obě smetany. Směs opatrně vlijte k základu a prohřívejte do zhoustnutí. Dochuťte solí a citronem. Omáčku podávejte s masem, bramborovými knedlíky a brusinkami.