Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySvíčková s houskovým knedlíkem
Albert logoAlbert logo
  • Svíčková s houskovým knedlíkem

Svíčková s houskovým knedlíkem

Svíčková s houskovým knedlíkem
Náročné
31-45 minut
0/5
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Hovězí zadní 1 kg
  • Slanina vcelku 60 g
  • Pepř
  • Sůl
  • Mrkev 2 ks
  • Celer 150 g
  • Petržel 2 ks
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Pepř celý 10 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Nové koření 4 ks
  • Vývar zeleninový 200 ml
  • Brusinky 1 plž
  • Smetana ke šlehání 200 ml
  • Zakysaná smetana 1 ks
  • Rohlík 5 ks
  • Vejce 1 ks
  • Mouka hladká
  • Mouka hrubá 400 g
  • Voda perlivá 250 ml
  • Máslo 220 g
  • Hovězí zadní 1 kg
  • Slanina vcelku 60 g
  • Pepř
  • Sůl
  • Mrkev 2 ks
  • Celer 150 g
  • Petržel 2 ks
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Pepř celý 10 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Nové koření 4 ks
  • Vývar zeleninový 200 ml
  • Brusinky 1 plž
  • Smetana ke šlehání 200 ml
  • Zakysaná smetana 1 ks

Příprava

1
Maso důkladně očistěte, osušte a prošpikujte špalíky slaniny. Pak ho ze všech stran důkladně osolte a opepřete. 
2
Kořenovou zeleninu oloupejte, nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Maso dejte do velkého hrnce s těžkým dnem, zasypte zeleninou, přidejte pepř, nové koření a bobkový list, přelijte lehce zchladlým rozpuštěným máslem a nechte v lednici přes noc odležet.
3
Druhý den maso podlijte vývarem, dejte do trouby a při 170 °C pečte asi 4–5 hodin do změknutí.
4
Měkké maso vyndejte z omáčky a nechte odpočinout. Z hrnce vylovte kuličky pepře, nového koření i bobkové listy, naopak do ní vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Pak pomalu zahřejte. V části smetany rozmíchejte mouku a pomocí metly zašlehejte do omáčky. Zbytek smetany vidličkou rozmíchejte se zakysanou smetanou a rovněž přidejte do omáčky. Zhruba 15 minut provářejte, aby byla pěkně hustá. Omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
5
Svíčkovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.
6
Na knedlíky nejprve nakrájejte den staré rohlíky na kostičky, opečte je na másle a nechte zchladnout.  Do mísy nasypte mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuš­těnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, abyste získali hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečené kostičky rohlíků a stejnoměrně je vmíchejte do těsta.
7
Vzniklé těsto rozdělte na dva díly a z nich na lehce pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut. Uvařené knedlíky vylovte z vody, propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nakrájejte na plátky.
1
Maso důkladně očistěte, osušte a prošpikujte špalíky slaniny. Pak ho ze všech stran důkladně osolte a opepřete. 
2
Kořenovou zeleninu oloupejte, nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Maso dejte do velkého hrnce s těžkým dnem, zasypte zeleninou, přidejte pepř, nové koření a bobkový list, přelijte lehce zchladlým rozpuštěným máslem a nechte v lednici přes noc odležet.
3
Druhý den maso podlijte vývarem, dejte do trouby a při 170 °C pečte asi 4–5 hodin do změknutí.
4
Měkké maso vyndejte z omáčky a nechte odpočinout. Z hrnce vylovte kuličky pepře, nového koření i bobkové listy, naopak do ní vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Pak pomalu zahřejte. V části smetany rozmíchejte mouku a pomocí metly zašlehejte do omáčky. Zbytek smetany vidličkou rozmíchejte se zakysanou smetanou a rovněž přidejte do omáčky. Zhruba 15 minut provářejte, aby byla pěkně hustá. Omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
5
Svíčkovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.
6
Na knedlíky nejprve nakrájejte den staré rohlíky na kostičky, opečte je na másle a nechte zchladnout.  Do mísy nasypte mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuš­těnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, abyste získali hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečené kostičky rohlíků a stejnoměrně je vmíchejte do těsta.
7
Vzniklé těsto rozdělte na dva díly a z nich na lehce pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut. Uvařené knedlíky vylovte z vody, propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nakrájejte na plátky.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 33 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 12 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.