1
Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
2
Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
3
Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
4
Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
5
Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
6
Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
7
Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
8
Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.
1
Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
2
Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
3
Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
4
Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
5
Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
6
Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
7
Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
8
Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.