1
Očištěnou husu nasolte vně i zevnitř a nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Troubu předehřejte na 220 °C. Husu nakmínujte a vložte do pekáče. Přidejte volně rozmarýn, skořici, podlijte a dejte péct na 15 minut. Následně teplotu snižte na 180 °C, přiklopte nebo zakryjte alobalem a pečte čtyři hodiny doměkka. Občas propíchejte a během pečení odebírejte sádlo stranou. Před koncem pečení jablka promíchejte s kořením, zakápněte sádlem, vložte do pekáče a odklopené dopečte dozlatova.
2
Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Z brambor vymačkejte tekutinu, vložte do mísy, osolte, přidejte vejce a promíchejte. Postupně přimíchávejte mouku do husté konzistence těsta. Namočenými lžícemi sázejte do vroucí vody knedlíčky, vařte 10–15 minut do vyplavání napovrch. Husu vyjměte z trouby a nechte deset minut odpočinout. Naporcujte a podávejte s knedlíčky a jablky.