1
Kachnu naporcujte ostrým nožem na čtvrtiny. Hřbet, křídla a krk odložte stranou. Kůži na stehnech a prsou několikrát propíchejte vidličkou.
2
Troubu dejte předehřát na 250 °C.
3
Nadrobno nasekejte 2 cibule a rozprostřete část na dno pekáče. Přidejte k ní hrst nasekané petrželky, 1 lžíci tymiánu, 8 rozpůlených stroužků česneku, 2 bobkové listy a na kousky pokrájené 2 řapíky celeru.
4
Kachnu ze všech stran osolte, opepřete a poprašte provensálským kořením. Poté ji položte do pekáče na zeleninu a pečte 10 minut.
5
Opět propíchejte kůži, přikryjte pekáč alobalem a pečte pomalu 3 hodiny na 130 °C. Maso tak bude měkké a výpek vypečený v pekáči.
6
Během pečení si v hrnci se silným dnem opečte na kachním tuku hřbet, krk a křídla do zlatohněda.
7
Přidejte druhou část nasekané cibule a osmahněte ji dozlatova. Slijte vypečený tuk a vmíchejte 1 balení rajského protlaku. Opékejte 3 minuty, dokud nezačne protlak hnědnout, a zalijte 125 ml bílého vína.
8
Po chvíli vlijte 250 ml drůbežího vývaru, přidejte špetku cukru a vařte 60 minut na vyšším plameni. Jakmile se tekutina zredukuje na přibližně 250 ml, sceďte a z hladiny seberte tuk.
9
Vytáhněte z trouby pekáč s kachnou a vykostěte ji.
10
Zeleninu a bylinky z pekáče přesuňte do pánve tak, aby na ní nebylo moc tuku. Zalijte scezeným vývarem a přidejte balíček zelených oliv bez pecek. Vařte společně přibližně 10 minut.
11
Hotovo máte, jakmile je šťáva hustá. Kachna je nejlepší, když ji před podáváním necháte opéct pod grilem, aby měla křupavou kůrčičku. Nyní už svolejte všechny ke stolu. Na provensálskou kachnu jen tak nezapomenou.
1
Kachnu naporcujte ostrým nožem na čtvrtiny. Hřbet, křídla a krk odložte stranou. Kůži na stehnech a prsou několikrát propíchejte vidličkou.
2
Troubu dejte předehřát na 250 °C.
3
Nadrobno nasekejte 2 cibule a rozprostřete část na dno pekáče. Přidejte k ní hrst nasekané petrželky, 1 lžíci tymiánu, 8 rozpůlených stroužků česneku, 2 bobkové listy a na kousky pokrájené 2 řapíky celeru.
4
Kachnu ze všech stran osolte, opepřete a poprašte provensálským kořením. Poté ji položte do pekáče na zeleninu a pečte 10 minut.
5
Opět propíchejte kůži, přikryjte pekáč alobalem a pečte pomalu 3 hodiny na 130 °C. Maso tak bude měkké a výpek vypečený v pekáči.
6
Během pečení si v hrnci se silným dnem opečte na kachním tuku hřbet, krk a křídla do zlatohněda.
7
Přidejte druhou část nasekané cibule a osmahněte ji dozlatova. Slijte vypečený tuk a vmíchejte 1 balení rajského protlaku. Opékejte 3 minuty, dokud nezačne protlak hnědnout, a zalijte 125 ml bílého vína.
8
Po chvíli vlijte 250 ml drůbežího vývaru, přidejte špetku cukru a vařte 60 minut na vyšším plameni. Jakmile se tekutina zredukuje na přibližně 250 ml, sceďte a z hladiny seberte tuk.
9
Vytáhněte z trouby pekáč s kachnou a vykostěte ji.
10
Zeleninu a bylinky z pekáče přesuňte do pánve tak, aby na ní nebylo moc tuku. Zalijte scezeným vývarem a přidejte balíček zelených oliv bez pecek. Vařte společně přibližně 10 minut.
11
Hotovo máte, jakmile je šťáva hustá. Kachna je nejlepší, když ji před podáváním necháte opéct pod grilem, aby měla křupavou kůrčičku. Nyní už svolejte všechny ke stolu. Na provensálskou kachnu jen tak nezapomenou.