1
Hrách den předem přeberte, propláchněte a namočte do studené vody. Druhý den znovu propláchněte a v hrnci ho zalijte 1,5 l čerstvé vody. Přidejte bujón, 2 snítky petržele, oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte doměkka asi hodinu.
2
Než se hrách dovaří, cca 15 minut předem připravte jíšku. Rozpusťte v hrnci 40 g másla, vsypte mouku a za stálého míchání prosmažte. Přilijte trochu vývaru z hrnce a znovu míchejte. Opět přilijte trochu vývaru a provařte.
3
Snítky petržele vyndejte z hrnce. Poté polévku tyčovým mixérem rozmixujte a prolisujte přes síto, abyste se zbavili tužších slupek. Osolte a opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku, za stálého míchání přidejte jíšku a polévku krátce povařte.
4
Z toustového chleba vykrojte vykrajovátkem hvězdičky. Na zbylém másle je v pánvi z obou stran dozlatova osmažte.
5
Polévku servírujte s připravenými krutony, posypanou nasekanými lístky zbylé petržele.
1
Hrách den předem přeberte, propláchněte a namočte do studené vody. Druhý den znovu propláchněte a v hrnci ho zalijte 1,5 l čerstvé vody. Přidejte bujón, 2 snítky petržele, oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte doměkka asi hodinu.
2
Než se hrách dovaří, cca 15 minut předem připravte jíšku. Rozpusťte v hrnci 40 g másla, vsypte mouku a za stálého míchání prosmažte. Přilijte trochu vývaru z hrnce a znovu míchejte. Opět přilijte trochu vývaru a provařte.
3
Snítky petržele vyndejte z hrnce. Poté polévku tyčovým mixérem rozmixujte a prolisujte přes síto, abyste se zbavili tužších slupek. Osolte a opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku, za stálého míchání přidejte jíšku a polévku krátce povařte.
4
Z toustového chleba vykrojte vykrajovátkem hvězdičky. Na zbylém másle je v pánvi z obou stran dozlatova osmažte.
5
Polévku servírujte s připravenými krutony, posypanou nasekanými lístky zbylé petržele.