Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySvačinkové listové šátečky
Albert logoAlbert logo
  • Svačinkové listové šátečky

Svačinkové listové šátečky

Rychlý recept na slané radosti. Ideální jako svačinka na výlety. Naplňte šátečky rozmanitými surovinami.
Svačinkové listové šátečky
Velmi snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Svačina

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Listové těsto 1 ks
  • Mouka hladká 2 plž
  • Mléko polotučné 240 ml
  • Sůl
  • Špenát čerstvý 2 hrs.
  • Šunka v celku 220 g
  • Ementál bloček 200 g
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 2 plž
  • Listové těsto 1 ks
  • Mouka hladká 2 plž
  • Mléko polotučné 240 ml
  • Sůl
  • Špenát čerstvý 2 hrs.
  • Šunka v celku 220 g
  • Ementál bloček 200 g
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 2 plž

Příprava

1
Plát listového těsta nakrájejte na čtverce tak, aby vyšlo z jednoho těsta 6 kusů. Dejte chladit do lednice.
2
V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a sůl a vařte za stálého míchání, dokud směs nezíská světle zlatou barvu s lehce oříškovou vůní. Za stálého míchání přilévejte 1 šálek mléka a šlehejte dohladka. Směs uveďte za stálého míchání do varu a vařte přibližně 7 minut. Pak snižte teplotu na minimum.
3
Mírně vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 10 minut. Pokud máte stále hrudky, použijte ponorný mixér. Do omáčky vmíchejte 2 hrsti opláchnutého špenátu a vařte 1 minutu.
4
Do směsi přidejte 220 g šunky nakrájené na kostičky a 100 g nastrouhaného ementálu. Dejte stranou. Čtverce listového těsta rozložte na pečicí papír na plech. Nalijte na ně 1 nebo 2 polévkové lžíce bešamelové směsi a na každý nasypte trošku zbylého strouhaného sýra.
5
Uzavřete kapsy přehnutím rohů nahoře směrem k sobě a přitiskněte, aby se kapsa nerozpojila. Rozmíchejte vajíčko se lžičkou studené vody. Listové těsto rozšlehaným vejcem potřete a dejte péct na 20 minut na 190 °C do trouby, dokud nezezlátne. A chutná svačinka je na stole.
1
Plát listového těsta nakrájejte na čtverce tak, aby vyšlo z jednoho těsta 6 kusů. Dejte chladit do lednice.
2
V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a sůl a vařte za stálého míchání, dokud směs nezíská světle zlatou barvu s lehce oříškovou vůní. Za stálého míchání přilévejte 1 šálek mléka a šlehejte dohladka. Směs uveďte za stálého míchání do varu a vařte přibližně 7 minut. Pak snižte teplotu na minimum.
3
Mírně vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 10 minut. Pokud máte stále hrudky, použijte ponorný mixér. Do omáčky vmíchejte 2 hrsti opláchnutého špenátu a vařte 1 minutu.
4
Do směsi přidejte 220 g šunky nakrájené na kostičky a 100 g nastrouhaného ementálu. Dejte stranou. Čtverce listového těsta rozložte na pečicí papír na plech. Nalijte na ně 1 nebo 2 polévkové lžíce bešamelové směsi a na každý nasypte trošku zbylého strouhaného sýra.
5
Uzavřete kapsy přehnutím rohů nahoře směrem k sobě a přitiskněte, aby se kapsa nerozpojila. Rozmíchejte vajíčko se lžičkou studené vody. Listové těsto rozšlehaným vejcem potřete a dejte péct na 20 minut na 190 °C do trouby, dokud nezezlátne. A chutná svačinka je na stole.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o ementálu měli vědět
    Ementál patří mezi tučné sýry. Většinou obsahuje 45 % tuku v sušině. Co ale sušina je, to většina z vás ale netuší. Sušina jsou všechny pevné částice, které v sýru zůstanou po dokončené výrobě. Ementál je bohatým zdrojem vápníku, který je důležitý pro udržení normálního stavu kostí a zubů.
  • Jak udělat listové šátečky zdravější
    Listové těsto zvolte celozrnné. Při výběru šunky se řiďte obsahem masa. Pokud vyznáváte vegetariánský životní styl, tak šunku vynechte. Ementál patří mezi tučné sýry. Vyberte si sýr, který bude obsahovat tuku méně. Šátečky můžete před vložením do trouby posypat různými druhy semínek.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.