1
V misce metličkou promíchejte smetanu s mlékem a dejte stranou. Zapékací mísu vymažte 10 g másla. Oloupané, omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a ihned skládejte do vymazané zapékací mísy.
2
Obložené dno mísy osolte, opepřete a posypte trochou muškátového oříšku. Potřete v tenké vrstvě smetanovým sýrem a pokračujte další vrstvou připravených brambor. Nakonec podlijte smetanovou směsí a posypte strouhaným sýrem Gruyére. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 50 minut dozlatova.
3
Před dopečením brambor začněte připravovat steaky s omáčkou. Maso vyndejte 30 minut před přípravou z lednice. Potřete je v dlaních olejem, osolte, opepřete a nechte odstát.
4
Do středního kastrůlku vložte zbylé máslo. Vsypte oloupanou, najemno nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Za stálého míchání vlijte vodu a rozdrobte bujón. Metličkou šlehejte do rozpuštění bujónu. Poté vlijte víno, med a ocet. Míchejte a vařte tak dlouho, dokud se omáčka nevyvaří do zhoustnutí konzistence medu. Sceďte, osolte a opepřete.
5
Rozpalte litinovou pánev na maximum. Poté na ni vložte steaky a z každé strany opékejte 2–3 minuty dle výšky masa. S masem během opékání nijak nehýbejte. Nakonec maso dejte stranou a zakryté nechte ještě 5 minut odpočinout.
6
Na talíře vlijte omáčku, přidejte porci gratinovaných brambor a nakonec položte steak. Brambory posypte najemno nasekanou petrželkou.
1
V misce metličkou promíchejte smetanu s mlékem a dejte stranou. Zapékací mísu vymažte 10 g másla. Oloupané, omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a ihned skládejte do vymazané zapékací mísy.
2
Obložené dno mísy osolte, opepřete a posypte trochou muškátového oříšku. Potřete v tenké vrstvě smetanovým sýrem a pokračujte další vrstvou připravených brambor. Nakonec podlijte smetanovou směsí a posypte strouhaným sýrem Gruyére. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 50 minut dozlatova.
3
Před dopečením brambor začněte připravovat steaky s omáčkou. Maso vyndejte 30 minut před přípravou z lednice. Potřete je v dlaních olejem, osolte, opepřete a nechte odstát.
4
Do středního kastrůlku vložte zbylé máslo. Vsypte oloupanou, najemno nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Za stálého míchání vlijte vodu a rozdrobte bujón. Metličkou šlehejte do rozpuštění bujónu. Poté vlijte víno, med a ocet. Míchejte a vařte tak dlouho, dokud se omáčka nevyvaří do zhoustnutí konzistence medu. Sceďte, osolte a opepřete.
5
Rozpalte litinovou pánev na maximum. Poté na ni vložte steaky a z každé strany opékejte 2–3 minuty dle výšky masa. S masem během opékání nijak nehýbejte. Nakonec maso dejte stranou a zakryté nechte ještě 5 minut odpočinout.
6
Na talíře vlijte omáčku, přidejte porci gratinovaných brambor a nakonec položte steak. Brambory posypte najemno nasekanou petrželkou.