Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyStaročeská vánočka
Albert logoAlbert logo
  • Staročeská vánočka

Staročeská vánočka

Staročeská vánočka
Snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Cukr krupicový 95 g
  • Mléko 200 ml
  • Mouka hladká 510 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Sůl
  • Muškátový oříšek 1/4 člž
  • Badyán mletý 1/4 člž
  • Citron BIO 1 ks
  • Vejce 2 ks
  • Máslo 100 g
  • Brusinky sušené 100 g
  • Rum 200 ml
  • Mandle plátky 50 g
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Cukr krupicový 95 g
  • Mléko 200 ml
  • Mouka hladká 510 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Sůl
  • Muškátový oříšek 1/4 člž
  • Badyán mletý 1/4 člž
  • Citron BIO 1 ks
  • Vejce 2 ks
  • Máslo 100 g
  • Brusinky sušené 100 g
  • Rum 200 ml
  • Mandle plátky 50 g

Příprava

1
Do menší misky rozdrobte 30 g čerstvého droždí, přidejte lžíci cukru krupice a zalijte 100 ml vlažného mléka. Promíchejte metličkou, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a na teplejším místě nechte vzejít kvásek, přibližně 10–15 minut.
2
Do mísy robotu Kenwood Titanium Chef Baker odvažte 500 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, špetku soli, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky badyánu a nastrouhanou kůru z omytého bio citronu. Přidejte kvásek, ze 2 vajec oddělte žloutky a bílky, žloutky přidejte do mísy a bílky ponechte stranou. Vše zalijte 100 ml vlažného mléka. Pomocí hnětacího háku začněte zpracovávat těsto. Po chvíli přidejte 100 g rozpuštěného vlažného másla a těsto zpracujte do hladké konzistence.
3
Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo kynout přibližně na 1 až 1 ½ hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím vsypte 100 g sušených brusinek do menší misky, zalijte 200 ml rumu a dejte stranou. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a pomocí nože rozdělte na 6 stejných dílů. Brusinky sceďte. Z každého dílu vytvarujte placku, posypte brusinkami naloženými v rumu, srolujte a uválejte z každého dílu 30 cm dlouhý pramen a upleťte vánočku.
4
Hotovou vánočku nechte ještě ½ hodiny kynout na plechu s pečicím papírem. Vánočku můžete navlhčit vodou pomocí rozprašovače, aby povrch při kynutí neoschl. Poté ji mašlovačkou pomažte rozšlehaným bílkem smíchaným s jednou lžící vody a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C, teplotu ihned snižte na 160 °C a pečte 40 minut dozlatova. Ať už pečete tradiční vánočku, perníčky, nebo cukroví, robot Kenwood Titanium Chef Baker z vás udělá geniálního cukráře.
1
Do menší misky rozdrobte 30 g čerstvého droždí, přidejte lžíci cukru krupice a zalijte 100 ml vlažného mléka. Promíchejte metličkou, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a na teplejším místě nechte vzejít kvásek, přibližně 10–15 minut.
2
Do mísy robotu Kenwood Titanium Chef Baker odvažte 500 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, špetku soli, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky badyánu a nastrouhanou kůru z omytého bio citronu. Přidejte kvásek, ze 2 vajec oddělte žloutky a bílky, žloutky přidejte do mísy a bílky ponechte stranou. Vše zalijte 100 ml vlažného mléka. Pomocí hnětacího háku začněte zpracovávat těsto. Po chvíli přidejte 100 g rozpuštěného vlažného másla a těsto zpracujte do hladké konzistence.
3
Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo kynout přibližně na 1 až 1 ½ hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím vsypte 100 g sušených brusinek do menší misky, zalijte 200 ml rumu a dejte stranou. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a pomocí nože rozdělte na 6 stejných dílů. Brusinky sceďte. Z každého dílu vytvarujte placku, posypte brusinkami naloženými v rumu, srolujte a uválejte z každého dílu 30 cm dlouhý pramen a upleťte vánočku.
4
Hotovou vánočku nechte ještě ½ hodiny kynout na plechu s pečicím papírem. Vánočku můžete navlhčit vodou pomocí rozprašovače, aby povrch při kynutí neoschl. Poté ji mašlovačkou pomažte rozšlehaným bílkem smíchaným s jednou lžící vody a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C, teplotu ihned snižte na 160 °C a pečte 40 minut dozlatova. Ať už pečete tradiční vánočku, perníčky, nebo cukroví, robot Kenwood Titanium Chef Baker z vás udělá geniálního cukráře.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě -0 dní

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě -0 dní

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě -0 dní

Od 23.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.