Špenátová polévka je jednoduchý a zdravý pokrm, který je ideální pro každodenní večeři. Tento recept kombinuje čerstvý špenát, brambory, cibuli a česnek, které se vaří ve vývaru a mléce. Polévka je dochucena citronovou kůrou, muškátovým oříškem a smetanou ke šlehání, což jí dodává jemnou a krémovou konzistenci.
Velmi snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Polévka
Ingredience
Složení
4 porce
Cibule 1 ks
Česnek 4 strouž.
Brambory 1 ks
Mléko 600 ml
Vývar kuřecí 450 ml
Špenát čerstvý 450 g
Citronová kůra 1/2 ks
Smetana ke šlehání 30%-33% 3 plž
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Máslo 50 g
Cibule 1 ks
Česnek 4 strouž.
Brambory 1 ks
Mléko 600 ml
Vývar kuřecí 450 ml
Špenát čerstvý 450 g
Citronová kůra 1/2 ks
Smetana ke šlehání 30%-33% 3 plž
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Máslo 50 g
Příprava
1
Máslo rozpusťte ve velké pánvi, přidejte cibuli a česnek a pomalu je pět až šest minut smažte doměkka. Přidejte brambor a smažte ještě jednu minutu. Přilijte vývar a osm až deset minut ohřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu.
2
Přidejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte patnáct minut, aby se špenát úplně rozpadl. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Vraťte do hrnce, ohřejte, osolte a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru. V miskách můžete dochutit lžící smetany nebo v ní můžete ,utopit‘ pošírovaná vejce.
1
Máslo rozpusťte ve velké pánvi, přidejte cibuli a česnek a pomalu je pět až šest minut smažte doměkka. Přidejte brambor a smažte ještě jednu minutu. Přilijte vývar a osm až deset minut ohřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu.
2
Přidejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte patnáct minut, aby se špenát úplně rozpadl. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Vraťte do hrnce, ohřejte, osolte a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru. V miskách můžete dochutit lžící smetany nebo v ní můžete ,utopit‘ pošírovaná vejce.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Špenát v kuchyni
Špenát lze konzumovat syrový v salátech, vařený, dušený nebo jako součást různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, těstoviny a náplně do pečiva. Je také oblíbený v smoothies.
Pěstování špenátu
Špenát je rychle rostoucí plodina, která se snadno pěstuje v mírném podnebí. Může být pěstován na jaře a na podzim, protože preferuje chladnější teploty. Pokud máte na vaší zahríádce kousek místa, určitě doporučujeme tuto zdravou rostlinku pěstovat. Není nic chutnějšího než čerstvý špenát z vlastní zahrádky.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!