Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySnadný segedínský guláš
Albert logoAlbert logo
  • Snadný segedínský guláš

Snadný segedínský guláš

Segedín je klasikou českých restaurací, s naším receptem si ho jednoduše připravíte jednoduše i u vás doma. Vyzkoušejte i zdravější varianty české klasiky.
Snadný segedínský guláš
Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Recepty na každý den
Hlavní chod

Ingredience

Složení
5 porcí
  • Vepřová plec 1 kg
  • Olej slunečnicový 4 plž
  • Mouka hladká 3 plž
  • Cibule 1 ks
  • Paprika mletá sladká 3 plž
  • Rajský protlak 1 plž
  • Vývar 200 ml
  • Kmín celý 1 člž
  • Zelí kysané 400 g
  • Sůl
  • Zakysaná smetana 1 ks
  • Cukr krupicový
  • Bobkový list 1 ks
  • Pepř
  • Vepřová plec 1 kg
  • Olej slunečnicový 4 plž
  • Mouka hladká 3 plž
  • Cibule 1 ks
  • Paprika mletá sladká 3 plž
  • Rajský protlak 1 plž
  • Vývar 200 ml
  • Kmín celý 1 člž
  • Zelí kysané 400 g
  • Sůl
  • Zakysaná smetana 1 ks
  • Cukr krupicový
  • Bobkový list 1 ks
  • Pepř
Alergeny
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Příprava

    1
    Maso nakrájejte na kostky přibližně 2 × 2 cm. Na mělký talíř nasypte 3 lžíce mouky a kostky masa v ní stejnoměrně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.
    2
    V kastrolu hodně rozehřejte 4 lžíce oleje, kousky masa na něm ze všech stran postupně osmahněte a vyndejte je děrovanou naběračkou. Část oleje z kastrolu slijte.
    3
    Do kastrolu vsypte najemno nakrájenou 1 cibuli a za stálého míchání ji osmahněte dozlatova. Posypte ji 3 lžícemi mleté papriky a lžičkou kmínu, krátce promíchejte a stáhněte z ohně, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, vmíchejte 1 lžíci rajčatového pyré, lehce podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list. Kastrol vraťte na střední plamen, přiveďte k varu, přiklopte a 15 minut duste.
    4
    Přidejte 400 g scezeného a pokrájeného zelí, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste ještě dalších 15–20 minut, dokud není maso úplně křehké. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a nechte pár minut povařit. Guláš dochuťte pepřem a špetkou soli. A česká klasika je na stole!
    1
    Maso nakrájejte na kostky přibližně 2 × 2 cm. Na mělký talíř nasypte 3 lžíce mouky a kostky masa v ní stejnoměrně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.
    2
    V kastrolu hodně rozehřejte 4 lžíce oleje, kousky masa na něm ze všech stran postupně osmahněte a vyndejte je děrovanou naběračkou. Část oleje z kastrolu slijte.
    3
    Do kastrolu vsypte najemno nakrájenou 1 cibuli a za stálého míchání ji osmahněte dozlatova. Posypte ji 3 lžícemi mleté papriky a lžičkou kmínu, krátce promíchejte a stáhněte z ohně, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, vmíchejte 1 lžíci rajčatového pyré, lehce podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list. Kastrol vraťte na střední plamen, přiveďte k varu, přiklopte a 15 minut duste.
    4
    Přidejte 400 g scezeného a pokrájeného zelí, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste ještě dalších 15–20 minut, dokud není maso úplně křehké. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a nechte pár minut povařit. Guláš dochuťte pepřem a špetkou soli. A česká klasika je na stole!

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o segedínu měli vědět
      Zelí obsahuje vlákninu. Vepřové maso pak patří mezi červené druhy mas. Obsahuje velké množství bílkovin a vitaminů skupiny B. Vybírat bychom měli libové druhy vepřového masa.
    • Jak udělat segedín zdravější
      Krůtí maso udělá z vašeho segedínu lehčí variantu. Místo klasické smetany můžete použít Nature's Promise mandlovou smetanu. Špaldová mouka Nature's Promise váš segedín odlehčí. Segedín můžete připravit i bez cukru.
    • Tip na poobědový zákusek
      Po vydatném obědě, jako je segedínský guláš, raději preferujeme lehčí a osvěžující zákusky. Mezi oblíbené volby patří například Citrusový mousse v citronových lodičkách, který nabízí svěží citrusovou chuť. Další možností jsou Zmrzlinové sendviče, ideální na horké dny. Pro milovníky nepečených dezertů zkuste Nepečený jahodový cheesecake. A pro bezlaktózovou variantu doporučujeme Bezlaktózové pohárky s lesním ovocem, které jsou lehké a chutné.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 7 dní

    Od 13.11.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 49 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 13.11.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 29.10.2024 do 19.11.2024

    Platný ještě 21 dní

    Od 13.11.2024 do 03.12.2024

    Platný ještě 49 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.