Tradiční velikonoční beránek patří k tradicím českých Velikonoc, stejně jako pomlázka nebo kraslice. Jak ale upéct beránka, po kterém se jen zapráší? Poradíme vám a přidáme tip na zdravější variantu.
Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení
8 porcí
Máslo
Vejce 4 ks
Mouka polohrubá 300 g
Cukr krupicový 200 g
Kypřící prášek 1 ks
Smetana ke šlehání 1 ks
Cukr vanilkový 1 ks
Mouka hrubá
Máslo
Vejce 4 ks
Mouka polohrubá 300 g
Cukr krupicový 200 g
Kypřící prášek 1 ks
Smetana ke šlehání 1 ks
Cukr vanilkový 1 ks
Mouka hrubá
Příprava
1
Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
2
Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
3
Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
4
Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
5
Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut.
6
Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.
1
Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
2
Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
3
Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
4
Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
5
Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut.
6
Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o smetaně měli vědět
Smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 30 % tuku. Čím vyšší procento tuku, tím lépe by měla jít šlehačka vyšlehat. Smetana obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, jejichž příjem bychom si měli hlídat.
Jak udělat velikonočního beránka zdravějšího
Polohrubou mouku nahraďte špaldovou moukou. Na vymazání formy můžete použít řepkový olej ve spreji. K vysypání použijte čerstvě namleté ořechy. Cukr zaměňte za čekankový sirup.
Recepty na velikonoční pečení
Pokud hledáte další inspiraci na velikonoční pečení, máme pro vás několik skvělých receptů. Začněte s Beránkem z piškotového těsta, který je tradičním symbolem Velikonoc. Dalším skvělým receptem je Tradiční mazanec, který nesmí chybět na žádném velikonočním stole.
Pro něco trochu menšího zkuste Velikonoční mazanečky, které jsou ideální k odpolednímu čaji. Pokud chcete něco opravdu slavnostního, zkuste Velikonoční věnec Pavlova, který bude ozdobou každého stolu.
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!