1
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Dejte ho do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte přes noc bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte tolik čerstvé vody, aby hrách byl potopený. Přiveďte k varu, přidejte kmín, stáhněte plamen a vařte doměkka 45–90 minut (záleží na stáří hrachu).
2
Povařený hrách rozmixujte a prolisujte ho přes jemné síto. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, podle potřeby dolijte vodou a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dochuťte solí, pepřem, česnekem, majoránkou a podávejte ozdobené bylinkami a krutony.