1
Rozviňte 1 listové těsto a vykrojte z něho kruh o obvodu většího talíře.
2
Na náplň nasekejte 100 g okapaných sušených rajčat, 100 g kaparů, 2 oloupané stroužky česneku, 1 lžičku tymiánu a smíchejte se lžící olivového oleje v misce. Dochuťte solí a pepřem.
3
Doprostřed kruhu těsta naneste směs a nastrouhejte na ni 50 g parmazánu.
4
V misce rozmíchejte vaječný žloutek s vodou a potřete jím zbývající okraj těsta.
5
Z druhého listového těsta vyřízněte stejně velký kruh a ten přitlačte dobře prsty přes první těsto s náplní, aby se kraje těst spojily. Ve středu si naznačte malou skleničkou kruh, do kterého nebudete krájet.
6
Pak nožem nakrájejte paprsky na listové těsto až po kraj naznačeného kruhu. Pozor, ať neporušíte pečicí papír ani vnitřní kruh, který celé slunce spojuje. Každý paprsek dvakrát otočte do spirály.
7
Celý koláč potřete zbytkem rozšlehaného vejce. Pečte na 190 °C 25 až 30 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a před servírováním nechte několik minut vychladnout. A koláč slunce je hotový.
1
Rozviňte 1 listové těsto a vykrojte z něho kruh o obvodu většího talíře.
2
Na náplň nasekejte 100 g okapaných sušených rajčat, 100 g kaparů, 2 oloupané stroužky česneku, 1 lžičku tymiánu a smíchejte se lžící olivového oleje v misce. Dochuťte solí a pepřem.
3
Doprostřed kruhu těsta naneste směs a nastrouhejte na ni 50 g parmazánu.
4
V misce rozmíchejte vaječný žloutek s vodou a potřete jím zbývající okraj těsta.
5
Z druhého listového těsta vyřízněte stejně velký kruh a ten přitlačte dobře prsty přes první těsto s náplní, aby se kraje těst spojily. Ve středu si naznačte malou skleničkou kruh, do kterého nebudete krájet.
6
Pak nožem nakrájejte paprsky na listové těsto až po kraj naznačeného kruhu. Pozor, ať neporušíte pečicí papír ani vnitřní kruh, který celé slunce spojuje. Každý paprsek dvakrát otočte do spirály.
7
Celý koláč potřete zbytkem rozšlehaného vejce. Pečte na 190 °C 25 až 30 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a před servírováním nechte několik minut vychladnout. A koláč slunce je hotový.